Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/10/17)

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σοκ

Ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να επιτύχουμε την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή σε διατηρήσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital and Vision, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι, «αν και έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος για την εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού και παραγωγικού κλίματος, στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων που μας κληροδότησε η κρίση, διαφαίνεται ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ένα τεράστιο επενδυτικό και παραγωγικό άλμα, ένα μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σοκ, με σημαντικές τομές και πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής». Σημείωσε ότι για την έξοδο από την κρίση υπάρχουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις: η επιστροφή της χώρας σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, επί τουλάχιστον μία δεκαετία, ότι βασική κινητήριος δύναμη της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη θα είναι ο ιδιωτικός τομέας, ότι θα πρέπει να περιοριστεί η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και ότι χρειαζόμαστε σημαντικές εισροές ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων. «Η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση οφείλει να στηριχθεί κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές, την υποκατάσταση εισαγωγών και την τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, με πρόχειρους υπολογισμούς, χρειαζόμαστε γύρω στα 75-80 δισ. ευρώ καθαρών επενδύσεων για να επιστρέψουμε στα επίπεδα ΑΕΠ του 2010», τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Την απόσυρση

των τριών υποψήφιων μελών για το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας που είχε προτείνει ο στρατηγικός επενδυτής ανακοίνωσε η τράπεζα. «Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, τον Ιούνιο του 2017, ο στρατηγικός επενδυτής από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τις προτάσεις τους για τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ. Ενόψει της διάρκειας των τυπικών διαδικασιών διορισμού, τα τρία προτεινόμενα μέλη απέσυραν την υποψηφιότητά τους, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι προέχει η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε διοικητικής εκκρεμότητας στην τράπεζα. Η τράπεζα συνεχίζει με την υφιστάμενη διοίκηση, παραμένει κεφαλαιακά ισχυρή με τη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή, σε σταθερή πορεία εκσυγχρονισμού και αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους της, έχοντας ήδη μηδενίσει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μέσω ELA», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Χωρίς επιπτώσεις για Πειραιώς

Χωρίς ουσιώδη επίπτωση στα αποτελέσματα και στην κεφαλαιακή της θέση είναι τα συμπεράσματα της τελικής έκθεσης ελέγχου που διενήργησε η ΤτΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, το τελικό κείμενο της οποίας παραδόθηκε στη διοίκηση του ομίλου. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, τονίζοντας ότι «κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και εσωτερικών διαδικασιών της και ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα αναβάθμισης των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες που καλύπτουν και την οριστική έκθεση ελέγχου». Ο έλεγχος αφορούσε την εφαρμογή από την Πειραιώς του κανονιστικού πλαισίου και των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, καθώς και ειδικά πιστοδοτικά θέματα.

Μπόνους 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προκαλούν απαραίτητα ζημιά για τους εργαζομένους. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση θα αυξήσει το μισθοδοτικό κόστος, τουλάχιστον φέτος. Ειδικότερα η εταιρεία, αμέσως μετά τη μεταβίβασή της στους Ιταλούς της Ferrovie, υλοποίησε την υπόσχεση του προτιμητέου επενδυτή να διανείμει επιπλέον μπόνους 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Το μπόνους μοιράστηκε σε δύο δόσεις, προσθέτοντας επιπλέον μισθοδοτικό κόστος ύψους περίπου 0,7 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση, ωστόσο, έρχεται με την έξοδο της εταιρείας από το κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005 των ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να διανείμει δώρο Χριστουγέννων και πιθανώς και κάποιο μέρος από τον 13ο μισθό. Με δεδομένο ότι πέρυσι η μισθοδοσία ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι η εταιρεία θα καταβάλει τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ φέτος περισσότερα από πέρυσι.

Με πολλούς αστερίσκους η έγκριση της Επ. Ανταγωνισμού στον «γάμο» ΜΕΒΓΑΛ – ΔΕΛΤΑ

«Ναι μεν, αλλά», είπε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον «γάμο» ΜΕΒΓΑΛ – ΔΕΛΤΑ. Η απόφαση για την έγκριση της συγκέντρωσης των δύο γαλακτοβιομηχανιών περιλαμβάνει ουκ ολίγους αστερίσκους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία με τεχνητό τρόπο δεσπόζουσας θέσης στην αγορά γάλακτος. Οι δύο βασικοί περιορισμοί που τίθενται είναι οι εξής: πρώτον, οι εταιρείες τουλάχιστον επί δύο χρόνια θα αγοράζουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας βάσει ελάχιστης εγγυημένης τιμής που θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Δεύτερον, θα διατηρήσουν και οι δύο τη δραστηριότητα που έχουν στην κατηγορία του σοκολατούχου γάλακτος (η ΜΕΒΓΑΛ παράγει το Τοπίνο και η ΔΕΛΤΑ το Milko), όμως πρέπει να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ τους και να μην αναπτυχθεί καμία συνέργεια. Μάλιστα, πρέπει να έχουν ανεξάρτητη διοικητική δομή σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στο σοκολατούχο γάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή