Η μεταρρύθμιση που έφερε γκρίνιες

Η μεταρρύθμιση που έφερε γκρίνιες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «υπερβάλλων ζήλος» της κυβέρνησης να δώσει δείγματα αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης προκαλεί κομματικό βραχυκύκλωμα και γκρίνιες στην τελική ευθεία της τρίτης αξιολόγησης. Δίπλα στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια του κομματικού «στρατού», επειδή με δική της πρωτοβουλία στέρησε εαυτήν από τη δυνατότητα διορισμών σε επιτελικές θέσεις της κρατικής μηχανής. Το ζήτημα αφορά την επιλογή και τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία.

Η κυβερνητική επιλογή να επιλέγονται οι γενικοί γραμματείς από μια «δεξαμενή» που θα προκύπτει από διαγωνιστικές διαδικασίες με τη συμμετοχή και του ΑΣΕΠ, δεν ήταν επιταγή του μνημονίου. Παρουσιάστηκε, ωστόσο, στους εταίρους ως σημαντική μεταρρύθμιση και υιοθετήθηκε από αυτούς, που ζητούν την υλοποίησή της χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή. Τώρα, ωστόσο, στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι με αυτό τον τρόπο χάνουν ένα εργαλείο εξυπηρετήσεων και πολιτικών ισορροπιών μέσα στο κόμμα, ενώ εκφράζονται ενστάσεις ακόμα και για εμπόδιο που οι ίδιοι έβαλαν στη δυνατότητα προώθησης της δικής τους πολιτικής.

Στη μεγάλη εικόνα, η ώρα της δοκιμασίας για την κυβέρνηση, όσον αφορά την ικανότητά της να μεταμορφώσει σε πράξη το πολλάκις διατυπωθέν σε όλους τους τόνους ζητούμενο για ταχεία και χωρίς παρατράγουδα ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έφτασε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περίπου το 1/4 των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Η κυβερνητική ηγεσία δεν εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη με αυτό το ποσοστό, καθώς υπογραμμίζεται ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, έχοντας τουλάχιστον ολοκληρώσει περισσότερα από τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις».

Ακόμα και έτσι, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός, εάν, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή με καλή γνώση των ζητημάτων της διαπραγμάτευσης, «ανεβάσουμε στροφές και δεν αφεθούν να λιμνάζουν στη γραφειοκρατία πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν». Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει επιστήσει την προσοχή των κυβερνητικών στελεχών, ζητώντας να μην περιορίζονται στη διεκπεραίωση των ζητημάτων στην κορυφή, για παράδειγμα στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων, αλλά να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησής τους, ώστε να μην παραμένουν εκκρεμότητες. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι «αν δεν εγερθεί από την πλευρά των δανειστών δημοσιονομικό ζήτημα, μοναδικός αντίπαλος είναι ο χρόνος».

Λεπτοί χειρισμοί

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι σημαντικά πιο εύκολη από τις προηγούμενες, όσον αφορά τον πολιτικό χειρισμό της, καθώς δεν εμπεριέχει το μέγεθος των συγκρούσεων που είχαν εκείνες, σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, ή τη λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Εχουν εντοπιστεί, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα, που εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν λεπτούς χειρισμούς:

• Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το μεγαλύτερο «αγκάθι» θεωρείται ότι είναι η διαπραγμάτευση για τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ένα «ευαίσθητο» θέμα για την κυβέρνηση, δεδομένων και των παλαιότερων τοποθετήσεων και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού. Αντίστοιχα, ευαίσθητο στην πολιτική διαχείρισή του, πάντα σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, θεωρείται το θέμα του ΔΕΣΦΑ.

• Ο εξορθολογισμός των επιδομάτων είναι, ίσως, το πιο δύσκολο στη διαχείρισή του ζήτημα και εκεί αναμένονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους θιγόμενους. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το σύνολο του προνοιακού προϋπολογισμού θα παραμείνει το ίδιο, ωστόσο θα καταργηθούν ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων και θα γίνει επαναπροσανατολισμός της δαπάνης, καθώς έχει ζητηθεί αυτή να κατευθύνεται στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και να μη δίδονται επιδόματα οριζοντίως σε συγκεκριμένες κατηγορίες –για παράδειγμα τους τρίτεκνους– χωρίς αξιολόγηση άλλων κριτηρίων, για παράδειγμα του συνολικού εισοδήματος.

• Η ολοκλήρωση παρεμβάσεων στα κλειστά επαγγέλματα είναι το τελευταίο θέμα που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει ορισμένες δυσκολίες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει μικρότερες πιέσεις από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ως κόμματα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη διείσδυση στα συγκεκριμένα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή