To «συμβόλαιο θανάτου» και ο ηθικός αυτουργός

To «συμβόλαιο θανάτου» και ο ηθικός αυτουργός

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν 7.30 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου, όταν ο δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών Γιώργος Αντωνόπουλος έβγαινε από το σπίτι του στην Πεντέλη, κρατώντας στο ένα χέρι ένα τσαντάκι με 30.000 ευρώ σε μετρητά και στο άλλο μια τσάντα με βιβλία και εργασίες φοιτητών του. Οι δύο άνδρες που τον περίμεναν, τον απείλησαν με πιστόλι που είχε σιγαστήρα και ένα καλάσνικοφ και του είπαν «δώσε μας τα λεφτά!». Αφού τους έδωσε το τσαντάκι με τα μετρητά, ο άνδρας που κρατούσε το πιστόλι τον πυροβόλησε στο κεφάλι με «ανθρωποκτόνο πρόθεση», όπως αναφέρει η αστυνομία. Μία σφαίρα πέρασε την κάτω γνάθο και, αφού «διέσχισε» το κεφάλι του, βγήκε από την πίσω πλευρά του τραχήλου, χωρίς να βλάψει τον προμήκη μυελό για ελάχιστα εκατοστά. Η πορεία της έρευνας για την υπόθεση αποτυπώνεται με λεπτομέρεια στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αποκάλυψε τον Μάιο η «Κ».

«Μίλησαν» οι γόπες

Σύμφωνα με όσα αποτυπώθηκαν στην κάμερα γειτονικού ακινήτου, το περιστατικό διήρκεσε 8 δευτερόλεπτα. Στο σημείο της ένοπλης επίθεσης, η αστυνομία βρήκε έναν κάλυκα από σφαίρα διαμετρήματος 9 mm και πέντε γόπες που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, ενώ λήφθηκαν αποτυπώματα από όλη τη γύρω περιοχή.

Αρχικά, για τους αστυνομικούς η επίθεση κατά του δικηγόρου ήταν καθαρή περίπτωση ληστείας, για την οποία μάλιστα κατηγορήθηκαν εσφαλμένα ως δράστες δύο ομογενείς από το Καζαχστάν ηλικίας 27 και 29 ετών. Ο Αντωνόπουλος τους αναγνώρισε από φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια διά ζώσης, πίσω από το γνωστό τζάμι-καθρέφτη της αστυνομίας. Οι δύο ύποπτοι προφυλακίστηκαν, ωστόσο στην πορεία της ανάκρισης παρουσίασαν στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητά τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το διάστημα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί ανίχνευσαν σε σταθερό σημείο (μαντρότοιχο) δίπλα από τη βίλα του Αντωνόπουλου δακτυλικό αποτύπωμα του σεσημασμένου Αλβανού Αρμπέρ Μπάκο, που (στο μεταξύ) είχε συλληφθεί ως δράστης της ένοπλης επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο. Αντίστοιχα, στις γόπες από το σημείο της επίθεσης βρέθηκε βιολογικό υλικό του συνεργού του, Ολτι Ντούλτσε, που ήταν επίσης παρών στον Πειραιά, το βράδυ της ένοπλης επίθεσης στο μπαρ.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αντωνόπουλος είχε αποδώσει την επίθεση σε «πληρωμένο συμβόλαιο» και τα ευρήματα από τη σκηνή του εγκλήματος έμοιαζαν να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Μάλιστα, στους αστυνομικούς που τον είχαν επισκεφθεί στο Γενικό Κρατικό, είχε υποδείξει ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον εκπρόσωπο της Energa Αριστείδη Φλώρο και βασικό αντίδικό του στη δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων εις βάρος του Δημοσίου και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Εις βάρος του Ολτι Ντούλτσε, που διέφευγε, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε ενάμιση χρόνο αργότερα. Τον Αύγουστο του 2016 ο καταζητούμενος Αλβανός συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στις 29 Σεπτεμβρίου οδηγήθηκε ενώπιον του 27ου τακτικού ανακριτή, που είχε αναλάβει την έρευνα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου. Απολογούμενος, ο 35χρονος Αλβανός είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή του στην αιματηρή ενέδρα και έμμεσα είχε επιβεβαιώσει ότι εκτελούσε «συμβόλαιο θανάτου». «Αποδέχομαι τη συμμετοχή μου στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του Γιώργου Αντωνόπουλου. Εγώ ήμουν αυτός που κρατούσα το πιστόλι και τον πυροβόλησα. Ο δεύτερος δράστης ήταν ο Αρμπέρ Μπάκο, που τον είχαν συλλάβει για πυροβολισμούς σε μπαρ στο Μικρολίμανο», είχε ομολογήσει. Ως προς το κίνητρο της επίθεσης ο 35χρονος είχε πει: «Δεν επιθυμώ σε αυτή τη φάση να σας πω τίποτα περισσότερο σχετικά με το ποιος μας έβαλε να κάνουμε αυτή την ενέργεια».

Ο άνδρας με το κοστούμι

Μετά μερικές εβδομάδες και κατόπιν πιθανώς παρασκηνιακών διεργασιών, ο Ντούλτσε έδωσε συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή. Σε αυτή προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ισχυριζόμενος ότι μαζί με τον Αλβανό συνεργό του είχαν συναντήσει τον «εντολέα» τους σε πλατεία της Κηφισιάς, όπου τους είχε αναθέσει το «συμβόλαιο θανάτου». «Ηταν καλοντυμένος και φορούσε κοστούμι», είχε πει στον ανακριτή συμπληρώνοντας: «Θα μας έδινε 100.000 ευρώ για να “φάμε” τον δικηγόρο». Μάλιστα, δήλωσε διατεθειμένος να τον αναγνωρίσει εάν του επιδεικνυόταν φωτογραφία του. Πράγματι, έξι ημέρες αργότερα ο ανακριτής κάλεσε εκ νέου τον 35χρονο στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες ενός από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο Εnerga – Hellas Power. Σε αυτές, ο σεσημασμένος Αλβανός είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Αριστείδη Φλώρου τον άνδρα με το κοστούμι που είχαν συναντήσει στην Κηφισιά. Μιλώντας τότε στην «Κ», νομικοί κύκλοι είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του 35χρονου Αλβανού και είχαν χαρακτηρίσει τις απολογίες του «κατευθυνόμενες»: «Τα λεγόμενά του αντιβαίνουν τους κανόνες της λογικής», είχαν επισημάνει.

Στην απολογία του ο Φλώρος είχε αρνηθεί πλήρως τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε παρότρυνε τους δύο αλλοδαπούς ή συμμετείχε με άλλον τρόπο στη δολοφονική επίθεση κατά του 62χρονου δικηγόρου. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει όσα υποστήριζαν οι δύο Αλβανοί «δημιουργήματα της φαντασίας τους που αποβλέπουν στο να τον ενοχοποιήσουν άδικα». Τον Απρίλιο του 2017, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε με βούλευμά του να παραπέμψει σε δίκη τον Αριστείδη Φλώρο ως ηθικό αυτουργό και τους δύο Αλβανούς ως φυσικούς αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή