Υγειονομικό μάθημα από λάθος συναγερμό

Υγειονομικό μάθημα από λάθος συναγερμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας λάθος συναγερμός αιφνιδίασε τις υγειονομικές αρχές της χώρας, αναστάτωσε τους πολίτες ξυπνώντας μνήμες ενός πολύ μακρινού για τον δυτικό κόσμο παρελθόντος, καταδεικνύοντας ωστόσο για άλλη μία φορά τις πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις των νοσοκομείων. Η λέξη-τρόμος ήταν η χολέρα. Την περασμένη Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατήγγειλε ότι σε λιμνάζοντα ύδατα του υπογείου της αποθήκης ξηράς τροφής στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» εντοπίστηκε το βακτήριο της χολέρας. Ακολούθησε ανακοίνωση του νοσοκομείου που μάλλον «θόλωσε τα νερά». Σύμφωνα με αυτήν, ο πρώτος έλεγχος σε δείγματα από τα συγκεντρωμένα ύδατα και ο οποίος έγινε στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου κατέδειξε «δυνητικά εντεροπαθογόνους μικροοργανισμούς». Σε έγγραφο από το μικροβιολογικό εργαστήριο με τα αποτελέσματα του ελέγχου, αναγράφεται ότι στα ύδατα έχει αναπτυχθεί και το δονάκιο της χολέρας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έσπευσε να διευκρινίσει ότι το εργαστήριο είναι αναρμόδιο και έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα, όπως το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στο οποίο και εστάλησαν δείγματα για πλήρη έλεγχο. Την επομένη, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρίνιζε ότι με τα έως εκείνη τη στιγμή επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριωνόταν η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου, όπως είναι το δονάκιο της χολέρας, από τον εργαστηριακό έλεγχο. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν ότι βρέθηκε «αδελφάκι» δονάκιο της χολέρας και γι’ αυτό να υπήρξαν αυτά τα ανησυχητικά αποτελέσματα. Ακόμα και στη μακρινή πιθανότητα να επρόκειτο για δονάκιο τη χολέρας, αυτό θα ήταν μη τοξινογόνο. Τα αποτελέσματα του πληρέστερου ελέγχου από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς ήταν αρνητικά για τη χολέρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε στην «Κ» ότι οι πιθανότητες για χολέρα ήταν εξαρχής μηδαμινές, αφού δεν έχουν αναφερθεί στη χώρα μας περιστατικά χολέρας σε ανθρώπους. Ετσι… για την ιστορία: από το 1817 έχουν καταγραφεί επτά επιδημίες χολέρας παγκοσμίως. Η τελευταία επιδημία χολέρας στην Ελλάδα ήταν το 1912-1913 κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η νόσος δεν ενδημεί πλέον στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου όπου το υγειονομικό επίπεδο είναι υψηλό.

Ο συναγερμός έληξε, ωστόσο το ζήτημα που παραμένει είναι οι παλιές και συχνά ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο συγκεκριμένο υπόγειο του «Ελενα Βενιζέλου» επί έξι μήνες τρέχουν νερά, γεγονός που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι εργαζόμενοι. Οπως έχουν καταγγείλει και διαρροές από σωληνώσεις λυμάτων στα εργαστήρια. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς με αφορμή το περιστατικό καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μεριμνούν για τις συντηρήσεις μηχανημάτων και αποχετευτικών συστημάτων και να λύνουν άμεσα τα θέματα αυτά, ενώ ζητεί από την κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και για σοβαρές επισκευές σε χώρους με προβληματικές κτιριακές υποδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή