Ρομποτική Χειρουργική. Η νέα τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ρομποτική Χειρουργική. Η νέα τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα στις μέρες μας. Eφανίζεται συνήθως μετά τα 50, ενώ αφορά και τα δύο φύλα. Υπολογίζεται πως στις δυτικές χώρες, αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών, η πτωχή δίαιτα σε φυτικές ίνες, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το ιστορικό γυναικολογικών καρκίνων, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η ύπαρξη πολυπόδων.

Τα κύρια πρώιμα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι η αναιμία, η αποβολή αίματος στα κόπρανα και η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου. Η πρόληψή του γίνεται με την ευρεία χρήση της κολοσκόπησης, μετά την ηλικία των 45 ετών και κάθε 5ετία.

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά βάση χειρουργική. Η αφαίρεση του νεοπλάσματος θεωρείται ως ο θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος μίας επιτυχημένης θεραπευτικής στρατηγικής, ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο.

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μία νέα, επαναστατική μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής ογκολογίας και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλάσιες των άλλων τεχνικών. Για την εφαρμογή της, χρησιμοποιείται το πρότυπο ρομποτικό σύστημα χειρουργικής da Vinci, που ελέγχεται μέσω ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου τρισδιάστατη εικόνα, με μεγέθυνση περίπου 15-20 φορές. Σαν αποτέλεσμα, παρέχει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και λεπτομερέστατο καθαρισμό των λεμφαδένων, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικότερες απαιτήσεις της ογκολογικής χειρουργικής.

Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κάθε κίνηση με απόλυτη ακρίβεια, πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση ακόμα και των πιο δύσκολων χειρουργικών χειρισμών. Οι δυνατότητες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις όγκων, που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, αφού η χρήση του ρομπότ μειώνει δραματικά την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας (παρά φύση έδρας).

Επιπλέον, ο ασθενής απολαμβάνει και τα γενικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας όπως:

•  Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.

•  Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.

•  Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο.

•  Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ.

•  Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

•  Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης.

•  Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού.

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο στις επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τείνει σταδιακά να υποκαταστήσει τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση σπάνια προτείνεται πλέον από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα. Το σύνολο σχεδόν των ανάλογων επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν να γίνονται ρομποτικά, ενώ αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο για την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύση έδρας) σε καρκινώματα πλησίον του πρωκτού.

Γράφει Δρ. Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή