Στο στόχαστρο του εκτελεστή του Λας Βέγκας

Στο στόχαστρο του εκτελεστή του Λας Βέγκας

Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου στην αμερικάνικη πόλη

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι New York Times αποτυπώνουν σε βίντεο, βασισμένο στις πραγματικές καταγραφές, όσα έγιναν στα δέκα λεπτά που ο δράστης σκορπούσε το θάνατο στους ανυποψίαστους θεατές της συναυλίας στο Λας Βέγκας. Συγκεκριμένα, βάσει των τριάντα ερασιτεχνικών και αστυνομικών βίντεο που κατέγραψαν στιγμές του όλου περιστατικού, και μετά από την ενδελεχή ανάλυση τους, δημιουργήθηκε η μέχρι σήμερα πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη λεπτό προς λεπτό εκείνη τη νύχτα στο Λας Βέγκας. 

To βίντεο βάζει τον θεατή στη θέση των παρευρισκομένων στη συναυλία, οι οποίοι δεν ήξεραν προς ποιά κατεύθυνση να προσπαθήσουν να διαφύγουν ή πότε θα ξεκινούσε η επόμενη καταιγιστική βροχή από σφαίρες. 

Η ώρα ήταν 10 μ.μ. και περισσότερα από 20.000 άτομα παρακολουθούσαν τη συναυλία του τραγουδιστή της κάντρι, Τζέισον Αλντίν, στο μουσικό φεστιβάλ «Route 91 Harvest Festival». Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, σε μία σουίτα στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου «Mandalay Bay Resort and Casino», βρίσκεται ο Στίβεν Πάντοκ, o ένοπλος δράστης της επικείμενης τραγωδίας. Η επίθεση του εναντίον του κοινού ήταν επιμελώς σχεδιασμένη από διάφορες πλευρές. Ο «ελεύθερος σκοπευτής» είχε συγκεντρώσει τον οπλισμό και τα πυρομαχικά που χρειαζόταν, είχε υπολογίσει πλήρως τη θέση του απέναντι στο κοινό, είχε δημιουργήσει έξοδο διαφυγής και είχε τοποθετήσει κάμερες στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο, στο οποίο διέμενε. 

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συναυλίας, γύρω στις 10:05 μ.μ., πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί, οι οποίοι είναι μεμονωμένοι και όχι συνεχόμενοι. Παρότι το ερώτημα γιατί πυροβόλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο αρχικά, παραμένει αναπάντητο, ένα μέρος του κοινού αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και αρχίζει να κινείται ανήσυχο προς την έξοδο. 

Ωστόσο, περνούν μόλις τριάντα δευτερόλεπτα, και ακούγονται οι πρώτοι συνεχόμενοι πυροβολισμοί. Πρόκειται για τον πρώτο από τους δώδεκα καταιγισμούς πυρών που εξαπολύει ο Πάντοκ προς το κοινό. Τα φώτα ανάβουν, περισσότερος κόσμος αρχίζει να εγκαταλείπει τον συναυλιακό χώρο. 

Παράλληλα, ένας αξιωματικός ασφαλείας του ξενοδοχείου περνά μπροστά από την πόρτα της σουίτας του δράστη, και όταν ο τελευταίος τον αντιλαμβάνεται, τον πυροβολεί μέσα από το δωμάτιο, τραυματίζοντας τον στο πόδι. Ο τραυματισμένος αξιωματικός ειδοποιεί την αστυνομία και την ασφάλεια του ξενοδοχείου, οι οποίες ακολούθως αναλαμβάνουν δράση. Ο Πάντοκ θα ξαναπυροβολήσει αργότερα προς το μέρος του διαδρόμου, σε διάφορες χρονικές στιγμές της όλης τραγωδίας. 

Στο μεταξύ, τριάντα έξι δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο καταιγισμό, έρχεται ο δεύτερος. Ο Πάντοκ στοχεύει κοντά στη σκηνή, στο σημείο που βρίσκεται συγκεντρωμένος ο περισσότερος κόσμος. Με ένα μικρό διάλειμμα δεκαεπτά δευτερολέπτων, το κοινό βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα καταιγιστικά πυρά, τα οποία θα ξαναρχίσουν και πάλι μετά από είκοσι. Μέχρι στιγμής, σε διάστημα μόλις δύο λεπτών, ο Πάντοκ έχει πυροβολήσει τουλάχιστον 300 φορές. 

Αμέσως μετά, ακολουθεί ένα διάστημα ενός λεπτού και πενήντα δευτερολέπτων, κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχει παύση στους πυροβολισμούς. Το τι έκανε ο Πάντοκ σε αυτό το διάστημα παραμένει μυστήριο, ενώ σημαντικό μέρος του κόσμου βρήκε την ευκαιρία να διαφύγει. 

Στις 10:08 μ.μ. καταφθάνει στο σημείο το πρώτο περιπολικό της αστυνομίας. Ακολούθως, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή των πυρών και καλούν τον κόσμο που προσπαθεί να διαφύγει, να επιστρέψει στον χώρο της συναυλίας. 

Στις 10:09 έρχεται ο πέμπτος γύρος πυροβολισμών, ο οποίος αποτελείται από είκοσι δύο σφαίρες και λίγο μετά ο έκτος, μετά από ένα μικρό ενδιάμεσο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου κι άλλοι άνθρωποι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τον χώρο. 

Είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα, ο Πάντοκ τραβάει και πάλι τη σκανδάλη, στοχεύοντας όμως πλέον τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο. 

Πλέον έχουν περάσει περίπου έξι λεπτά από τους πρώτους πυροβολισμούς και ο συναυλιακός χώρος έχει σχεδόν αδειάσει. Μολαταύτα, λίγο μετά θα ακολουθήσουν δύο νέοι γύροι πυρών προς το μέρος του κόσμου που βρίσκεται ακόμα στον χώρο. 

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, δύο αστυνομικοί πλησιάζουν σημαντικά τον Πάντοκ και βρίσκονται στον 31ο όροφο του ξενοδοχείου. Παράλληλα, και ενώ περισσότερα περιπολικά προσεγγίζουν το ξενοδοχείο, ο Πάντοκ εξαπολύει για δέκατη φορά τα πυρά του στον χώρο του φεστιβάλ και ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα αργότερα για ενδέκατη. Ο δωδέκατος και τελευταίος γύρος πυροβολισμών θα έρθει λίγο αργότερα, στις 10:15 μ.μ. και θα είναι σημαντικά μικρότερος και πιο αδύναμος από τους προηγούμενους. 

Δώδεκα λεπτά μετά την πρώτη σφαίρα, και ενώ υπάρχει ακόμη κόσμος που εγκαταλείπει τον συναυλιακό χώρο, η αστυνομία βρίσκεται πλέον στον 32ο όροφο, όντας μία ανάσα μακριά από τον Πάντοκ. Αφού πρώτα εκκένωσαν τον όροφο, οι αστυνομικοί εισέβαλλαν στη σουίτα, όπου αντίκρισαν τον Πάντοκ νεκρό και γύρω του περίπου 23 διαφορετικά όπλα, καθώς και εκατοντάδες πυρομαχικά. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, προτού αυτοκτονήσει, ο 64χρονος πυροβόλησε περίπου 900 φορές προς τον χώρο του φεστιβάλ, σκοτώνοντας 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 400. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή