Η Μαδρίτη καλεί τους Καταλανούς να γυρίσουν την πλάτη στον Πουτζδεμόν

Η Μαδρίτη καλεί τους Καταλανούς να γυρίσουν την πλάτη στον Πουτζδεμόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ελπίδα ότι ο καταλανικός λαός θα αγνοήσει τις όποιες οδηγίες λάβει από την περιφερειακή κυβέρνηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής εξέφρασε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς, ενώ αρνήθηκε πως η κίνηση της κυβέρνησής του να κερδίσει ξανά τον έλεγχο στην Καταλωνία ισοδυναμεί με «πραξικόπημα».

«Το μόνο που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα διστακτικά είναι να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το σύνταγμα, αλλά και τους καταλανικούς θεσμούς και να προχωρήσουμε από εκεί. Θα επιβάλλουμε τις αρχές που θα αναλάβουν την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Καταλονίας σύμφωνα με τους καταλανικούς νόμους και κανόνες. Ελπίζω ο καθένας να παραβλέψει τις όποιες οδηγίες σχεδιάζουν να δώσουν γιατί δεν θα έχουν την νόμιμη εξουσία να το πράξουν», δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 155, μετά από μια πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα υιοθετήσει με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής της Καταλωνίας.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν άφησε αναπάντητη την κίνηση Ραχόι, δηλώνοντας πως οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» που έχουν δεχθεί οι καταλανικοί θεσμοί από την εποχή της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Υπενθυμίζεται οτι από το 43% των Καταλανών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή