Οι πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας ψηφίζουν για την αυτονομία τους

Οι πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας ψηφίζουν για την αυτονομία τους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τις πλουσιότερες περιφέρειες στη Βόρεια Ιταλία αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με σκοπό να ρωτήσουν τους κατοίκους τους αν επιθυμούν περισσότερη αυτονομία. Πρόκειται για πρωτοβουλία των περιφερειών Λομβαρδίας και Βένετο και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πολίτες θέλουν να τους δοθεί περισσότερη διοικητική και φορολογική αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια Ιταλοί. Ενώ τα εκλογικά κέντρα αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας (δώδεκα ώρα Ελλάδας). Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες έκαναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν την προσέλευση στις κάλπες των κατοίκων τους.

Ειδικότερ, μέχρι τις 7 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, στην περιφέρεια Βένετο, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 50,1% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ενώ στη Λομβαρδία, την ίδια ώρα, με προσωρινά στοιχεία υπολογίστηκε γύρω στο 30%.Υπενθυμίζεται ότι στο Βένετο, για να είναι έγκυρο το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ενώ στη Λομβαρδία δεν υπάρχει κατώτατο υποχρεωτικό όριο συμμετοχής. 

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τουλάχιστον το 30%.Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σημείωσε από την πλευρά του ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.

Το κόστος της όλης πρωτοβουλίας ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λομβαρδία με πρωτεύουσα το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, το Μιλάνο και το Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, συγκεντρώνουν μαζί το 30% του εθνικού πλούτου.

Μετά την Καταλωνία η Βόρεια Ιταλία;

Δεν μιλάμε, φυσικά, για ανεξαρτησία και δεν θα υπάρξει καμία άμεση, καθοριστική συνέπεια μετά την ψήφο, γράφει η Deutsche Welle (DW). Ωστόσο, από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να αρχίσει μια διαπραγμάτευση των δυο περιφερειών με την ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το «Ναι» αναμένεται να υπερισχύσει στην κάλπη καθώς το δημοψήφισμα υποστηρίζεται από την Λέγκα του Βορρά, την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και από σειρά δημάρχων της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά. Η κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη διαμηνύει σε αυτό το πλαίσιο ότι η κάλπη είναι άσκοπη παρότι η ψηφοφορία επιτρέπεται και θεωρείται νόμιμη από το ιταλικό σύνταγμα.

Το όλο αίτημα αφορά κυρίως τους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος, καθώς και το φορολογικό σύστημα. Η όποια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί πάντως με απόλυτη πλειοψηφία, τόσο από την Βουλή, όσο και από την Γερουσία της Ρώμης, σημειώνει η DW. 

Παράλληλα, διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από την κρίση στην Ισπανία, όπου η Καταλωνία ψήφισε για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, καθώς στην περίπτωση αυτή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε το δημοψήφισμα παράνομο.  «Δεν είμαστε Καταλωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας στο πρακτορείο Reuters, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κρίση Μαδρίτης – Βαρκελώνης.

Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά

Με πληροφορίες από AΠΕ, BBC, REUTERS, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή