Φιλιππίνες: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στην πόλη Μαράουι

Φιλιππίνες: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στην πόλη Μαράουι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η μάχη που είχε ξεκινήσει ο στρατός των Φιλιππίνων πριν πέντε μήνες στην πόλη Μαράουι εναντίον της τζιχαντιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μάουτε, η οποία έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας.

«Ανακοινώνουμε το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μαράουι», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο Ντελφίν Λορενζάνα στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενός συνεδρίου για θέματα περιφερειακής ασφάλειας που πραγματοποιείται στο Κλαρκ, στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων.

Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Τρίτη ότι η Μαράουι, μία κυρίως μουσουλμανική πόλη που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο των νότιων Φιλιππινών, είχε ήδη «απελευθερωθεί από την επιρροή των τρομοκρατών», χωρίς όμως να έχουν σταματήσει εντελώς οι μάχες. Ο υπουργός επεσήμανε ότι κανένας αντάρτης δεν αντιστέκεται πλέον, έπειτα από μια τελική σφοδρή μάχη που είχε ως απολογισμό να σκοτωθούν 42 αντάρτες. 

«Είναι η τελευταία ομάδα μαχητών της (ισλαμιστικής οργάνωσης) Μάουτε που είχε κρυφτεί σε ένα κτίριο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και κερδίσαμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν». 

Στις 23 Μαΐου, εκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρων συνοικιών της πόλης και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, μία πρακτική που χρησιμοποίησε ευρέως και το Ισλαμικό Κράτος στις μάχες για τη Μοσούλη και τη Ράκα. 

Η ανακοίνωση της «απελευθέρωσης» της Μαράουι την προηγούμενη Τρίτη από τον Ντουτέρτε, έγινε μετά τον θάνατο μία μέρα νωρίτερα του επικεφαλής του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία, Ισνιλόν Χαπιλόν.

Ο Χαπιλόν είχε εξέχουσα θέση στον κατάλογο των ΗΠΑ «με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες», και σύμφωνα με τον Ντουτέρτε και ορισμένους αναλύτες, λειτουργούσε ως περιφερειακός «εμίρης» του ΙΚ και ήταν ο εγκέφαλος του εγχειρήματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης να ιδρύσει εκεί ένα χαλιφάτο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 23 Μαΐου έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Χαπιλόν, ο οποίος καταζητείται εδώ και χρόνια από τις αρχές των Φιλιππίνων, αρχικά ως επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία έχει κάνει πολλές απαγωγές, και στη συνέχεια ως περιφερειακός ηγέτης του ΙΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή