ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία για «ξεπάγωμα» της υποδόσης

ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία για «ξεπάγωμα» της υποδόσης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συζήτηση σε «πολύ καλό κλίμα» έκανε λόγο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Οπως, τόνισε, «συζητήθηκε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, όπου συμφωνούν όλοι ότι θα είμαστε σημαντικά πάνω από τον στόχο«. «Συζητήθηκε η πρόβλεψη του 2018, που επίσης πήγε πολύ καλά, και θα συνεχιστεί η συζήτηση την Πέμπτη. Τελείωσε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων είναι πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο ESM, κατά – 1,5 δισ. ευρώ, Απρίλιο με Σεπτέμβριο».

«Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, το τρίμηνο δηλαδή, η μεταβολή είναι περίπου 1,25 δισ. ευρώ. Με μεγάλη προσπάθεια  πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες. Το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι' αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017. Πήγαμε καλά και περιμένουμε μετά το EWG και το ESM, την Πέμπτη να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των υπολοίπων 800 εκ. ευρώ. Είναι τυπικό», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οσον αφορά το αποτέλεσμα του 2017, σχολίασε: «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περεταίρω δαπάνης της τάξης των 800 εκατ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%».

Η δόση από ΕSM

Αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης, για την οποία ο ESM θα κληθεί να αποφασίσει την Πέμπτη, ο αξιωματούχους υπογράμμισε ότι την Παρασκευή το πρωί η Αθήνα θα λάβει τα 800 εκατ.  ευρώ για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, «συν 400 εκατ. ευρώ δικά μας, σύνολο 1,2 δισ. ευρώ».

«Η εκταμίευση προφανώς θα γίνει αρχές Νοεμβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Υπολογίστε, αντίστοιχα, 2,5 μήνες. Το δεύτερο, δηλαδή, μισό του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή, θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες κατά 1,2 δισ. ευρώ, κατ' ελάχιστο», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση αν και τον Φεβρουάριο θα εκταμιευθεί ακόμα μία δόση 700 εκατ., απάντησε:

«Θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, με βάση το πλάνο, οπότε η δόση που θα συνοδεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμες και cash buffer».

Ο ίδιος αξιωματούχους ανέφερε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018. «Προφανώς ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου. Άρα ακόμα κι αν η συζήτηση δεν ολοκληρωθεί θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για ανανέωση των δεδομένων», επισήμανε.

Μέρισμα

Οσον αφορά το μέρισμα, το οποίο κυβερνητικοί παράγοντες έχουν τονίσει ότι θα διανεμηθεί και φέτος στους πολίτες, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «είναι κοινή εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη υπέρβαση, σύμφωνα με το προσχέδιο 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα συν 800 εκατ. ευρώ». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν συζητήθηκε σε ποιες κοινωνικές ομάδες θα διανεμηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή