Προφυλακιστέος ο Σύρος ύποπτος για τζιχάντ

Προφυλακιστέος ο Σύρος ύποπτος για τζιχάντ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του χθες στον ανακριτή ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, κατηγορούμενος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Στη διάρκεια της 3,5 ωρών απολογίας του αρνήθηκε ότι υπήρξε μέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου Αλ Νούσρα και δήλωσε στρατιώτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Μέσω της συνηγόρου του Τριανταφυλλιάς Τσιουλπά, κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της προανακριτικής διαδικασίας με το επιχείρημα ότι η αστυνομία ανέσυρε φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό του τηλέφωνο χωρίς εισαγγελική διάταξη και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Μιλώντας χθες στην «Κ», η κ. Τσιουλπά υποστήριξε ότι «από τις φωτογραφίες που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία δεν προκύπτει συμμετοχή του εντολέα μου στο Ισλαμικό Κράτος ή το Μέτωπο Αλ Νούσρα» και προσέθεσε ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να βεβαιώσουν εγγράφως εάν ο 32χρονος έχει καταχωρισθεί σε κάποια από τις αστυνομικές βάσεις δεδομένων (SIRENE, Europol, Interpol) ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχετική καταχώριση.

Ο Σύρος συνελήφθη την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη. Εις βάρος του εκκρεμούσε το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα ύστερα από σύλληψή του για ενδοοικογενειακή βία τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τη συνήγορό του, την καταγγελία εις βάρος του δεν έκανε η σύζυγός του αλλά μια κοινωνική λειτουργός, συνεργάτις ΜΚΟ. Διαφορετική εικόνα «μεταδίδουν» αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεσή του. Λένε ότι τον 32χρονο κατήγγειλε στο Α.Τ. Λευκού Πύργου η σύζυγός του, η οποία εκμυστηρεύτηκε στους αστυνομικούς ότι ο 32χρονος ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Εις βάρος του επεβλήθη το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, καθώς και της διακριτικής επιτήρησης. Οι αστυνομικοί τον αναζήτησαν στο διαμέρισμα όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Ωστόσο, διεπίστωσαν ότι επρόκειτο να μεταβεί την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη για προγραμματισμένη συνέντευξη στην υπηρεσία Ασύλου. Εκεί εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η προανακριτική απολογία του ισοδυναμούσε με ομολογία. «Μας είπε ότι αρχικά πολεμούσε υπέρ του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ότι στη συνέχεια μεταπήδησε στον αντικαθεστωτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα, και τέλος το Ισλαμικό Κράτος», αποκάλυψε αρμόδια αστυνομική πηγή. Προσέθεσε ότι ο 32χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, συμμετείχε σε λαθρεμπόριο (όπλων, τσιγάρων κ.ά.) για λογαριασμό των τζιχαντιστών της Συρίας.

Η συνήγορός του υποστηρίζει ότι η προανακριτική απολογία του 32χρονου αλλοιώθηκε με ευθύνη του μεταφραστή. Συμπλήρωσε ότι μετά τον τραυματισμό του –το 2013– σε μάχη στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διέφυγε με την οικογένειά του στην Τουρκία και τον Ιούνιο του 2016 πέρασε στη Λέρο. Τα αμέσως επόμενα 24ωρα η κ. Τριανταφυλλιά Τσιουλπά πρόκειται να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης του 32χρονου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή