Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό πίεση ο ΙΒΕΧ

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό πίεση ο ΙΒΕΧ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από την εξασθένηση των μετοχών των τραπεζών και την πολιτική αναταραχή στην Ισπανία. Το ευρώ υποχώρησε προς το δολάριο και διαμορφώθηκε στο 1,1759 δολάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά του μέσα σε διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας. Η αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο εμφάνιζε ελαφρά κάμψη, αν και κατά τις πρωινές συναλλαγές είχε σημειώσει άνοδο. Το κλίμα επηρεάστηκε από τις απώλειες στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, αν και οι δείκτες παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο, όπως ήταν αναμενόμενο, πλήγμα υπέστη ο ΙΒΕΧ. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να διαλύσει το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας και να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, έκλεισε με απώλειες 0,6%. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι τιμές των μετοχών των ισπανικών τραπεζών BBVA και Banco Santander υποχώρησαν περισσότερο από 1%, επηρεάζοντας τον γενικό δείκτη.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,27%, στη Φρανκφούρτη ο DAΧ με άνοδο 0,09% και με 0,02% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. «Επί του παρόντος η κατάσταση στην Ισπανία δεν επηρεάζει και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια – είναι ένα εντοπισμένο πρόβλημα», επισημαίνει ο Πιερ Μπος, επικεφαλής του κλάδου στρατηγικής μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών στην Credit Suisse.

Χθες οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στην πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,5%. Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank και της Standard Chartered υποχώρησαν κατά 1,2% και 0,6% αντίστοιχα. Επίσης, το γενικότερο κλίμα στα χρηματιστήρια διαμορφώνουν και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες. Η Securitas είχε από τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη Stoxx 600, ενώ η προειδοποίηση για μείωση κερδών από τη βρετανική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Ρendragon προξένησε απώλειες 18% στην τιμή της μετοχής της. Ο βιομηχανικός όμιλος GKN είχε άνοδο 5% ύστερα απ΄ό δημοσίευμα για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του σε δύο εταιρείες και εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή