Πανδικαστική συγκέντρωση κατά της μείωσης συντάξεων

Πανδικαστική συγκέντρωση κατά της μείωσης συντάξεων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήνυμα» σε όσους εντός και εκτός Δικαιοσύνης επέκριναν τους δικαστικούς για τη στάση τους στο θέμα του «πόθεν έσχες» απέστειλε, στο πλαίσιο της πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των δικαστικών ενώσεων και αντικείμενο τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης. Οπως τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, οι δικαστικοί ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» και η προσφυγή τους στο ΣτΕ δεν έγινε για να εξαιρεθούν από την υποχρέωση. «Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν και άλλα τέτοια αστεία», είπε ο κ. Σεβαστίδης και προσέθεσε: «Είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις “πόθεν έσχες” εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Χθες, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου «πάγωσε» η υποβολή «πόθεν έσχες» των ετών 2015 και 2016 και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ψήφισμα

Στο πλαίσιο της πανδικαστικής, σύσσωμες οι δικαστικές ενώσεις (εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών) σε ψήφισμα που εξέδωσαν ζητούν να ανακληθούν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι συνολικές μειώσεις από τις περικοπές και τον νόμο Κατρούγκαλου ανέρχονται στο 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ και ανάλογα σημαντικές είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών στους κατώτερους βαθμούς.

Τις περικοπές και τις μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών καταδίκασαν η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγ. Λαϊνιώτη, η πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Αρ. Σκαφίδα, ο πρόεδρος των μελών του ΝΣΚ Χρ. Μητκίδης και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή