F-16: αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

F-16: αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Την Επιτροπή ενημέρωσε ο υπουργός Αναπληρωτής Εθν. Αμυνας Δ. Βίτσας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί αύριο και στην Ολομέλεια, παρουσία και του υπουργού Π. Καμμένου. Μεταξύ όλων όσοι ήγειραν ζητήματα περιλαμβάνεται ο κ. Θ. Δρίτσας, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με το κόστος της αναβάθμισης.

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ στην Επιτροπή έγινε αρκετή συζήτηση «εκείνο που δεν κατεγράφη ήταν η άρνηση της ανάγκης για τον προγραμματισμό της αναβάθμισης». Επίσης, εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η αναβάθμιση των F-16 στις ΗΠΑ. Και πρότεινε «να συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών», η οποία, όπως είπε, πρέπει να συγχωνευθεί με εκείνες της Αμυνας και των Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Ξυδάκης χαρακτήρισε τα αντισταθμιστικά «εστία σκανδάλων και διαφθοράς» και περιέγραψε την αναβάθμιση των F-16 ως ευκαιρία για την κυβέρνηση «να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας, αξιοπιστίας». Ζήτησε, επίσης, από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να ζητήσει από τους εταίρους «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα» για δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και την Αμυνα. Αν και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής ο Ν. Φίλης ευχαρίστησε τον κ. Βίτσα για την ενημέρωση, νωρίτερα είχε τονίσει σε συνέντευξή του (Στο Κόκκινο) ότι «θα πρέπει να δούμε τη σύμβαση και μετά να κουβεντιάσουμε». Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα της κρίσης «είναι δεύτερη στο ΝΑΤΟ ως προς το ύψος των αμυντικών δαπανών». Και επισήμανε ότι η συζήτηση με τον Ντ. Τραμπ είναι αναγκαστική για εθνικούς λόγους, ωστόσο χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο ως «το απεχθέστερο μοντέλο διακυβέρνησης».

Ο κ. Βίτσας απάντησε ότι στις 2/11 θα υπάρχει η τελική απάντηση των Αμερικανών. Είπε ότι ετησίως η Ελλάδα θα δίνει περί τα 500 εκατ. τον χρόνο με οροφή το 1,1 δισ. δολ. Οπως είπε κάθε χρόνο θα αναβαθμίζονται 16-20 F-16, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η διαδικασία θα διαρκέσει έως το 2023-24. Αναφερόμενος στην πιθανότητα αντισταθμιστικών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση κάποιων, μιλώντας για μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο αναβάθμισης F-16 της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Στ. Θεοδωράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητεί από τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια ανταλλάγματα εξασφάλισε η κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή