Στόχος του Αμπε η συνταγματική μεταρρύθμιση

Στόχος του Αμπε η συνταγματική μεταρρύθμιση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Σημαντική εκλογική νίκη εξασφάλισε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, το οποίο –μαζί με τα συνεργαζόμενα κόμματα– κατέλαβε το 80% των εδρών της Κάτω Βουλής της χώρας.

Η νίκη του Αμπε ανοίγει τον δρόμο στον εθνικιστή πρωθυπουργό να επιδιώξει την τροποποίηση του ιαπωνικού συντάγματος, έτσι ώστε αυτό να απαλλαγεί από τις φιλειρηνικές του δεσμεύσεις.

Σε μία προσπάθεια να προσεταιρισθεί τις ψήφους άλλων εθνικιστικών σχηματισμών, ο Αμπε απηύθυνε χθες έκκληση στην κυβερνήτη του Τόκιο και ιδρύτρια του νέου συντηρητικού Κόμματος της Ελπίδας Γιουρίκο Κόικε να συνταχθεί στο πλευρό του, εγκαταλείποντας μάλιστα το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που είχε αρχικά θέσει για τροποποίηση του συντάγματος μέχρι το 2020.

«Εξασφαλίσαμε πλειοψηφία δύο τρίτων για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι, όμως, αναγκαίο να συνάψουμε ευρεία συμφωνία μεταξύ κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπολίτευσης, με στόχο τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Επόμενος στόχος μας θα είναι να πείσουμε την κοινή γνώμη και να αποκτήσουμε την πλειοψηφία σε δημοψήφισμα», είπε ο Αμπε, ο οποίος απέφυγε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η εκλογική του νίκη του προσφέρει εντολή τροποποίησης του συντάγματος.

Η κατάργηση –ή αλλαγή– του άρθρου 9 του ιαπωνικού συντάγματος θα αποτελέσει κρίσιμη συμβολική κίνηση για την Ιαπωνία. Οι υποστηρικτές του άρθρου θεωρούν ότι αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο της μεταπολεμικής δημοκρατίας στη χώρα. Πολλοί συντηρητικοί, όμως, μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός Αμπε, θεωρούν ότι το άρθρο 9 και η απαγόρευση που επιβάλλει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας στο εξωτερικό, αποτελούν κατάλοιπο των ταπεινωτικών όρων της συνθηκολόγησης της χώρας το 1945.

Δύο τρίτα βουλευτών

Κάθε συνταγματική μεταρρύθμιση απαιτεί τη στήριξη δύο τρίτων των βουλευτών των δύο αιθουσών του Κοινοβουλίου, καθώς και την πλειοψηφία σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Το 2015, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμους οι οποίοι επιτρέπουν στην Ιαπωνία να βοηθήσει συμμάχους της σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ιαπωνικό κοινό είναι διχασμένο πάνω στην πρόταση του Αμπε, με το 32% να στηρίζει την πρόταση, 21% να διαφωνεί και 39% να παραμένει αναποφάσιστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή