Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Κίνα όσον αφορά τη μείωση του χρέους της

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Κίνα όσον αφορά τη μείωση του χρέους της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα μετά τις προειδοποιήσεις του Ζου Ξιαοτσουάν, επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερχρέωση της χώρας, και οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του χρέους της. Εκτιμούν, άλλωστε, ότι η διαδικασία της απομόχλευσης θα ενταθεί μέσα στο επόμενο έτος, καθώς ο πρόεδρος Σι έχει ενισχυθεί και αναμένεται να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του.

Τα σημεία στα οποία εντοπίζουν σημαντική πρόοδο είναι η μείωση των επενδύσεων σε επισφαλή προϊόντα με υψηλές αποδόσεις, ο χαμηλότερος ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο διατραπεζικός δανεισμός αλλά και η μείωση των πιστώσεων από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Τις εκτιμήσεις τους αναμένεται να επαληθεύσουν τα στοιχεία που πρόκειται να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα και αφορούν την κερδοφορία των κινεζικών τραπεζών. Την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της China Construction Bank, μιας εκ των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής China International Capital Corp, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους μειώθηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επενδυθεί σε επισφαλή επενδυτικά προϊόντα, χάρη στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών που υιοθέτησαν σκληρή γραμμή. Αναφερόμενος στην Τράπεζα της Κίνας, ο Σιν Τέιλορ, στέλεχος της Deutsche Asset Management στο Χονγκ Κονγκ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «έχει κατορθώσει να προχωρήσει σε απομόχλευση και να καταστήσει το σύστημα ασφαλέστερο». Παράλληλα, η UBS Group εκτιμά ότι έχει μειωθεί αισθητά ο δανεισμός σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός τραπεζικού τομέα, όπως τα επενδυτικά funds και οι διαπραγματευτές τίτλων, που αποτελούν σημαντική πηγή επέκτασης του σκιώδους δανεισμού. Σύμφωνα με την Ντόνα Κουόκ, αναλύτρια για θέματα Κίνας στην UBS του Χονγκ Κονγκ, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο δανεισμός διαφορετικών επιπέδων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η ίδια προεξοφλεί πως «θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν περισσότερους ελέγχους καθώς εξελίσσεται η αγορά».

Τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας αντανακλώνται στην αύξηση του κόστους δανεισμού στη χώρα. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων του κινεζικού Δημοσίου έχουν σημειώσει άνοδο κατά περίπου 87 μονάδες βάσης στη διάρκεια του 2017, και σήμερα φτάνουν στο 3,72%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Αναλογικά αυξάνεται και το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 μειώθηκαν οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων κατά 94% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή