Φτάνει η ώρα των αποφάσεων για την ΕΚΤ

Φτάνει η ώρα των αποφάσεων για την ΕΚΤ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να προβεί, όχι πρώτη φορά, σε μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Με την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο, έχει έρθει η στιγμή για την περικοπή των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ωστόσο, η υπερβολικά φιλόδοξη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να «πνίξει» την ανάπτυξη που είχαν ενισχύει τα μέτρα Ντράγκι, απειλώντας να ακυρώσει χρόνια δουλειάς. Ο Ντράγκι καλείται επίσης να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών που υποστηρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει πλέον εξαντλήσει τη δυναμική της και ότι στο εξής θα έχει αμελητέο αποτέλεσμα, και όσων δείχνουν τον επίμονα αναιμικό πληθωρισμό ως απόδειξη πως η ΕΚΤ δεν έχει εκπληρώσει την εντολή να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Ο συμβιβασμός είναι πιθανόν να βρεθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τη μορφή της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων, συνοδευόμενη από τη μεγάλη χρονική επέκταση των αγορών και την υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια κίνηση θα διασφάλιζε ότι θα συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστεί ο βαθμός εξάρτησης της ΕΚΤ από μέτρα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής και δυνητικά θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το πρόβλημα είναι πως ενώ η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, οι μισθοί αυξάνονται ελάχιστα και ο πληθωρισμός το πιθανότερο είναι πως δεν θα επιστρέψει κοντά στον στόχο της ΕΚΤ πριν από τα τέλη της δεκαετίας. Οι αγορές ομολόγων μείωσαν το κόστος δανεισμού, ωστόσο σταδιακά εξαντλούνται τα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, οπότε είτε θα κινηθεί προς την ολοκλήρωση του προγράμματος είτε θα αναδιατυπώσει τους κανόνες του, κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η ΕΚΤ θα περικόψει από τον ερχόμενο Ιανουάριο τις μηνιαίες αγορές στα 40 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα. Πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν στο Reuters ότι είναι πιθανή η επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, ενώ ακόμη συζητείται το επίπεδο στο οποίο θα μειωθούν οι αγορές με τον όγκο να κυμαίνεται μεταξύ 25 δισ. ευρώ και 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα είναι κατά πόσον θα παραμείνει ανοικτή η ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος, πράγμα που θα σημαίνει πως είναι πιθανή η εκ νέου επέκτασή του ή κατά πόσον θα σταλεί το σήμα για ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της σκληρής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ενώ δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση, πηγές λένε στο Reuters πως το πιθανότερο είναι η κεντρική τράπεζα να θελήσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως είναι πρόθυμη να αναφέρει πως θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων αν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές. Η επέκταση του προγράμματος θα ενισχύσει ελάχιστα τον πληθωρισμό, ωστόσο θα δώσει χρόνο στην ΕΚΤ καθώς θα περιμένει η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε πληθωρισμό. Ενα ελπιδοφόρο νέο για τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης είναι πως πρόσφατα το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας ζήτησε αύξηση 6% για τα τέσσερα εκατομμύρια μέλη του, κίνηση που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη αύξηση μισθών στη Γερμανία, καθώς πολλά συνδικάτα περιμένουν από την IG Metall να ορίσει την τάση. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη (σήμερα στο 1,5%) παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του σχεδόν 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ και οι προοπτικές είναι ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως τα τέλη του 2019 τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή