Μύρα μνήμης για την κεκοιμημένη ρωμιοσύνη ευωδίασαν στο κοιμητήριο του Σισλί

Μύρα μνήμης για την κεκοιμημένη ρωμιοσύνη ευωδίασαν στο κοιμητήριο του Σισλί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως και ο καιρός ομονόησε για τη μεγάλη ημέρα της ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη: ένας απρόσμενος εορταστικός ήλιος έλαμπε επάνω μας στο κοιμητήριο του Σισλί. Προχθές Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, σε μια ατμόσφαιρα διαυγή και γαλήνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τα θυρανοίξια του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που μόλις αποκαταστάθηκε. Εκατοντάδες μέλη τής –ανθισταμένης στη λησμοσύνη– κοινότητας των Ρωμιών από την Πόλη και την Αθήνα, παρέστησαν για να τιμήσουν τους χιλιάδες νεκρούς που αναπαύονται εκεί: προγόνους, συγγενείς, φίλους, αγνώστους που δεν έχουν πια κανέναν να τους αποθέσει άνθη και μύρο. Παρούσα και η στήλη των «Αθηναϊκών», σε αυτήν την ιδιαίτερα συγκινητική περίσταση, που ταυτίστηκε και με την επέτειο των 26 ετών του κ.κ. Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θώκο.

Για τους μη γνωρίζοντες, το Σισλί είναι το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο εκτός των συνόρων μας, με τεράστια συμβολική σημασία. Δημιουργήθηκε το 1865 για να δεχθεί στην αγκαλιά του τους πιο σημαντικούς Ρωμιούς, από τότε που η κοινότητα γνώρισε τη μεγαλύτερή της ισχύ, μέχρι τον μετέπειτα μεθοδικό αποδεκατισμό της. Οι τάφοι, το οστεοφυλάκιο όπως και ο κοιμητηριακός ναός (σε σχέδια του διάσημου Γάλλου Βαλορί, που εγκαινιάστηκε το 1889 δαπάναις της οικογενείας Σκυλίτση) δέχθηκαν τη μανία του όχλου το 1955. Σταδιακά η κοινότητα τα συνέφερε με τη φροντίδα της, αλλά η μάχη με τον χρόνο και τη φθορά συνεχιζόταν.

Τον Νοέμβριο του 2009 ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η κοινότητα Σταυροδρομίου του Πέραν, με επικεφαλής της Εφοροεπιτροπής τον δραστήριο Γιώργο Παπαλιάρη, ξεκίνησαν αποκατάσταση 44 μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς, χάρις στις χορηγίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα από τον Ρωμιό (Αθηναίο από το 1964) Νίκο Μιχαηλίδη. Και οι δυο τους άνθρωποι σεμνοί και κυρίως αποτελεσματικοί, διαισθάνθηκαν πως τώρα ήταν η κατάλληλη συγκυρία για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο. Το 2014, τα ταφικά μνημεία ανέκτησαν την παλαιά τους αίγλη, αφού ολοκληρώθηκε η σωτήρια επέμβαση από ειδικούς. Η κοινότητα Σταυροδρομίου τότε πήρε τη γενναία απόφαση να αποκαταστήσει με δικά της έξοδα και τον κοιμητηριακό ναό. Και τον Σεπτέμβριο του 2017, όλα ήταν πια έτοιμα.

Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του Γάλλου καλλιτέχνη Πρετεξτά Λεκόντ που κοσμούν το εξωτερικό του ναού, στραφτάλιζαν κάτω από τον ήλιο. Στο εσωτερικό, όλα τα χρώματα είχαν βρει την αρχική τους ενάργεια. Η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πατριάρχη, έφερνε συχνά δάκρυα στα μάτια, στα μέλη της κοινότητας που έχουν μείνει μόνα να κρατούν υψηλά το εθνικό φρόνημα. Εμφανώς συγκινημένος και ο ίδιος ο ηγέτης της Ορθοδοξίας, είπε από άμβωνος: «Συμπροσεύχονται μαζί μας αι ψυχαί των χιλιάδων προαπελθόντων αδελφών μας, οι οποίοι έζησαν εις την ευλογημένην πατρώαν γην, προσέφεραν εις το Γένος έκαστος κατά το χάρισμα και την κλήσιν αυτού και αναπαύονται εις το κοιμητήριον τούτο». Οσοι παρευρεθήκαμε το συνειδητοποιήσαμε, αρκεί μόνο η νοσταλγία για την κεκοιμημένη ρωμιοσύνη αλλά και οι πράξεις που διαφυλάσσουν τη μνήμη της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή