NEWSLETTER

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραβευμένος «Αμλετ»

Στον Διονύση Καψάλη για τη νέα μετάφραση του «Αμλετ» (εκδ. Gutenberg) απονέμεται το φετινό βραβείο κρατικής μετάφρασης ξένου έργου στα ελληνικά. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, o μεταφραστής κατάφερε να αποδώσει ένα έργο των αρχών του 17ου αιώνα «πιστά προς το πρωτότυπο, αλλά και σε λόγο κατάλληλο για να ακουστεί σε μία θεατρική παράσταση», διατηρώντας τόσο τον ρυθμό του κειμένου όσο και τις «σιωπές που υπογραμμίζουν τον θεατρικό λόγο». Το βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά απονέμεται εξ ημισείας στον Βασίλη Κάλφα για τη μετάφραση του έργου «Φυσικά» του Αριστοτέλη και στους Στάντη και Ηρκο Αποστολίδη για τη μετάφραση του έργου «Μέγας Αλέξανδρος: Οι πρώτες πηγές. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών». Τέλος, αποδέκτες του βραβείου μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα είναι ο Leo Marshall για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Mariambas» του Γιάννη Σκαρίμπα και η Anna Zimbone για το «Un marito di Syros» του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Από τι πέθανε ο Νερούδα;

Ο Πάμπλο Νερούδα δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη ήταν το συμπέρασμα της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του. Οι 16 επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από τη σορό του Χιλιανού ποιητή και απέρριψαν ομόφωνα τον ισχυρισμό ότι πέθανε από «καρκινική καχεξία», όπως αναγράφεται στο επίσημο πιστοποιητικό. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε ένα από τα δόντια του εντόπισαν ίχνη βακτηρίων που δεν αποκλείεται να προέρχονται από εργαστήριο, αν και δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσουν πώς βρέθηκαν εκεί. Υποστηρικτής και φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο Νερούδα απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973 –μόλις 12 μέρες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ– ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Σαντιάγο. Το 2013, ο σοφέρ του αποκάλυψε ότι, λίγο πριν βρεθεί νεκρός, ο νομπελίστας τού είχε τηλεφωνήσει απελπισμένος για να του πει ότι κάποιος του είχε κάνει ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Κατά συνέπεια, το χιλιανό δικαστήριο διέταξε να γίνει εκταφή της σορού. Τα αποτελέσματα των περαιτέρω αναλύσεων αναμένονται εντός του επόμενου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή