Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις με την υπερδύναμη υπερβαίνουν πρόσωπα και κόμματα. Υπό αυτό το πρίσμα, μερικές επισημάνσεις για την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Πρώτον: Για κάποιον που έχει καλύψει πολλές επισκέψεις, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο ήταν πολύ καλή. Οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για την αξιοπιστία και τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε μια ευαίσθητη περιοχή, και τα μηνύματα που εξέπεμψε υπέρ της στήριξης της χώρας μας μέσω επενδύσεων και ελάφρυνσης του χρέους, ήταν σημαντικά και ευπρόσδεκτα. Σε ό,τι αφορά την ουσία, αυτή μένει να αποδειχθεί στην πράξη, και, προφανώς, ο πρωθυπουργός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Δεύτερον: Αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη χώρα η γεωπολιτική ενηλικίωση της Αριστεράς, ή έστω ενός σημαντικού μέρους αυτής· η κατανόηση της σημασίας της στενής συνεργασίας με την υπερδύναμη, αλλά και η συνειδητοποίηση του εξ Ανατολών κινδύνου και η αποδοχή της αναγκαιότητας ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, και μάλιστα από τις ΗΠΑ. Τρίτον: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έναν επιπλέον λόγο να θέλει την απρόσκοπτη εμβάθυνση της ήδη πολύ στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να οικοδομήσει πιο εύκολα σε αυτήν ως κυβέρνηση χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει τον εθνικά καταστροφικό τυφλό αντιαμερικανισμό του παρελθόντος, ή τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό. Τέταρτον: Ηταν ατυχής εξέλιξη για τη χώρα η κριτική, που βιαστικά ασκήθηκε στην αρχή, για την αναβάθμιση των F-16. Διαχρονικά, όλοι τηρούν προσεκτική στάση στα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν στην άμυνα. Ολοι γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση για την έως ένα βαθμό διασφάλιση της ισορροπίας στο Αιγαίο. Αλλωστε, η σχετική διαδικασία ήταν γνωστή σε όλους. Η επιλογή τύπου αεροσκάφους, βελτιώσεων, και εξοπλισμού ανήκει στην αεροπορία. Στους πιλότους που τα πετούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους, και στη στρατιωτική ηγεσία που κάνει τον συνολικό αμυντικό σχεδιασμό, γνωρίζει τις ανάγκες και αποτιμά τις δυνατότητες.

Στόχος τώρα είναι η εξασφάλιση διευκολύνσεων στην αποπληρωμή του 1,1 δισ., με περιορισμό κάποιων παράπλευρων χρεώσεων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, και διασφάλιση σημαντικών αντισταθμιστικών οφελών. Εκεί πρέπει να εστιάσει η αντιπολίτευση, όπως φυσικά και στη διαφάνεια, με τον πλέον απόλυτο και ηχηρό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή