Το Κονκλάβιο (24/10/17)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Breakfast με τον Νικολά

Δεν ξέρω αν οι δύο συνομιλητές εισήλθαν σε ακατάλληλες για ενήλικες λεπτομέρειες της ιστορικής πλέον –και για τα «γαλλικά» προς τον Γιώργο Παπανδρέου– συνόδου του G20 στις Κάννες το 2011. Αλλά φαντάζομαι ότι όλο και κάτι θα είπε ο Νικολά Σαρκοζί στον Προκόπη Παυλόπουλο χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού τον διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος ήταν εξαρχής αντίθετος στο Grexit, καθώς θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρώπης.

Πάντως, η Κάρλα Μπρούνι δεν ήταν εκεί, παρότι βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα και κατοικοεδρεύει στη «Μεγάλη Βρεταννία». Υποθέτω ότι 9.00 το πρωί δεν είναι και ιδιαιτέρως καλλιτεχνική ώρα για μια περφόμερ του μεγέθους της… Κάπως έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε χθες το πρωί τον Νικολά μόνο και τον ανέβασε στον πρώτο όροφο του Προεδρικού, όπου και έφαγαν πρωινό. Θυμίζω ότι γνωρίζονται από την εποχή που αμφότεροι ήταν υπουργοί Εσωτερικών. Τον Σαρκοζί, γνωρίζει, βέβαια και ο Κώστας Καραμανλής. Εξ ου και ο Παυλόπουλος σήκωσε το τηλέφωνο και συνέδεσε το Προεδρικό με την Παναγή Κυριακού για να μιλήσει ο Καραμανλής στον Σαρκοζί. Προκειμένου να ανταποδώσει, υποθέτω, ο Σαρκοζί σήκωσε το δικό του τηλέφωνο και συνέδεσε την Κάρλα με τον Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ευχήθηκε καλή επιτυχία για τις εμφανίσεις της στο «Παλλάς». La vie en rose…

Φόροι και ανταλλακτικά

Σας έλεγα προ ημερών για τη κλειστή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με επενδυτές που οργάνωσε η JP Morgan στην Ουάσιγκτον και την παρέμβαση της Μιράντας Ξαφά που δεν άρεσε στον υπουργό Οικονομικών. Η Ξαφά παρατήρησε ότι, ύστερα από οκτώ χρόνια λιτότητας, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ και ρώτησε τον Τσακαλώτο τι περιθώριο βλέπει για μείωση δαπανών και φόρων το επόμενο διάστημα. Ο Ευκλείδης απάντησε ότι ακόμα και το ΔΝΤ ανησυχεί για τη συμπίεση στο απροχώρητο κάποιων κατηγοριών δαπανών, με αποτέλεσμα τα μισά λεωφορεία να μην κυκλοφορούν στην Αθήνα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τα νοσοκομεία να μην προμηθεύονται απαραίτητα ιατρικά υλικά. Αυτές οι δαπάνες, πάντως, αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών δαπανών. Για το υπόλοιπο 92% ούτε κουβέντα…

Ποιοι σέρνουν τα πόδια τους;

Σημειώνω ακόμη ότι εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Δεκεμβρίου. Κάπου εκεί η Ξαφά τον ρώτησε πώς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα κλείσει στην ώρα της, όταν συνάδελφοί του υπουργοί μποϊκοτάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις. «Εχουμε υποστεί πολιτικό κόστος από τη μη εφαρμογή τους, δεν έχει νόημα να σέρνουμε τα πόδια μας», απάντησε ο Τσακαλώτος. Αυτά να τα πει εκεί που πρέπει…

Τέλος η ρετσινιά

Ενδιαφέρουσες παρουσίες στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Πάτρα για τους νέους, στο οποίο μεγάλη έμφαση δόθηκε στην Παιδεία. Σημειώνω την εμφάνιση του (ποταμίσιου) Αχιλλέα Γραβάνη. Υποθέτω ότι αυτή είναι και η έμμεση δήλωση της μεταγραφής του στη Ν.Δ. Κατά τα λοιπά, αναδείχθηκε ιδιαιτέρως το ζήτημα των ευκαιριών και της αξιοκρατίας, αλλά και των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Προφανώς, προκειμένου η Ν.Δ. να αποτινάξει από πάνω της τη… ρετσινιά του ελιτισμού και να δείξει ότι στέκεται δίπλα και στους οικονομικά ασθενέστερους.

Ενας χρόνος ΟΝΝΕΔ

Μένω στο προσυνέδριο για την Παιδεία, καθώς οργίασαν οι κακές γλώσσες περί απουσίας της ΟΝΝΕΔ. Σημειώνω ότι ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν συντονιστής σε μία από τις ενότητες, ενώ μέλη του εκτελεστικού γραφείου, αλλά και φοιτητές ήταν ομιλητές. Σημειώνω ότι χθες η επανιδρυθείσα «γαλάζια» νεολαία συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, εξ ου και το σχετικό μήνυμα του προέδρου Κώστα Δέρβου. Με την ευκαιρία, πληροφορούμαι ότι στις 4 Νοεμβρίου η ΟΝΝΕΔ οργανώνει (πανηγυρική) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της για να κάνει τον απολογισμό τού ενός χρόνου. Φυσικά, δεν θα λείψει απ’ αυτήν η ΔΑΠ, ούτε βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος σημειώνω ότι όχι μόνο αναφέρθηκε στη ΔΑΠ στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Πάτρας, αλλά της απένειμε τα εύσημα επειδή κρατάει ανοικτά τα πανεπιστήμια απέναντι σε μειοψηφίες που τα κλείνουν με έκνομες πράξεις.

Μακρόν υπέρ ειδικής σχέσης

Σκούρα τα πράγματα για την Τουρκία, όπως έδειξε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βέβαια, κάποιοι περισσότερο γαβγίζουν (λέγε με Γερμανία) παρά δαγκώνουν (λέγε με Αυστρία). Εμπειρος παρατηρητής που έχει παρακολουθήσει όλη την ευρωπαϊκή σάγκα με την Τουρκία από την εποχή της μεγάλης κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης συμπέρανε ότι προ ημερών επαναλήφθηκε το σχήμα στο οποίο Τσίπρας και Μέρκελ επέμειναν σε μια πιο «εποικοδομητική» σχέση με την Τουρκία, προφανώς για να μην ανοίξει κι άλλο η κάνουλα των προσφυγικών ροών. Παρά τις φωνασκίες, όλοι γνωρίζουν ότι για λόγους ασφαλείας το Trexit θα ήταν καταστροφή αυτή τη στιγμή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται Plan B. Πιο υποψιασμένη πηγή μού έλεγε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για δημόσια και τεκμηριωμένη στήριξη της ειδικής σχέσης με την Τουρκία. Σκέφτεστε κανένα καλύτερο να την υποστηρίξει από τον Εμ. Μακρόν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή