Η «χαμένη» πτήση MH370 ανοίγει νέους δρόμους στον εντοπισμό θαλάσσιων προσκρούσεων

Η «χαμένη» πτήση MH370 ανοίγει νέους δρόμους στον εντοπισμό θαλάσσιων προσκρούσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το μυστήριο με την πτήση MH370 της Malaysia Airlines να παραμένει άλυτο και τα ερωτήματα των οικογενειών των 239 θυμάτων της να παραμένουν αναπάντητα, ωστόσο επιστήμονες εξακολουθούν να το ερευνούν, τρεισήμισι χρόνια μετά.

Αποτέλεσε μάλιστα πηγή έμπνευσης για μια επιστημονική ομάδα, ώστε να δημιουργήσει έναν νέο πιθανό τρόπο εντοπισμού «διαταραχών» στο εσωτερικό των ωκεανών. Από σεισμούς και πτώση μετεωριτών, μέχρι ακόμη και συντριβές αεροπλάνων.

Οι επιστήμονες συχνά αγνοούν τη βαρύτητα όταν μελετούν την ταχύτητα του ήχου στο νερό. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις όπως τα χαμηλής συχνότητας κύματα που δημιουργούνται από «διαταραχές» στους ωκεανούς. Η εξέτασή τους, επιτρέπει στους ερευνητές να «αντιστρέψουν» το πρόβλημα: αντί να δημιουργήσουν ένα κύμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μαθηματικά ώστε να το ακούσουν και να εντοπίσουν το σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν παρατηρώντας βαρέα αντικείμενα τα οποία έριχναν σε μια μεγάλη πισίνα, ώστε να καταγράψουν πώς ένα αντικείμενο το οποίο «χτυπά» στο νερό, θα φαινόταν σε ένα υδρόφωνο. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα δεδομένα που είχαν συλλέξει από το Ινδικο Ωκεανό, δηλαδή παραδείγματα «διαταραχών» και σεισμών από τον «πραγματικό» κόσμο. Επιβεβαίωσαν ότι τα κύματα φαίνεται πως «κουβαλούν» πληροφορίες της σύγκρουσης με τα εκάστοτε αντικείμενα, με σημαντικότερη όλων, το σημείο της σύγκρουσης, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιηθεί μαθηματικά, μέσω της λεγόμενης «ακουστικής – βαρυτικής  κυματικής θεωρίας».

Οι ερευνητές μπορεί να μην εντόπισαν το χαμένο αεροσκάφος, ωστόσο τα υδρόφωνα στον Ινδικό Ωκεανό την ημέρα που η πτήση «χάθηκε» κατέγραψαν αρκετά σήματα, ένα εξ αυτών μάλιστα σε «λογικό» σημείο. Δυστυχώς, ήταν αδύναμα σήματα, οδηγώντας σε «μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το από πού προέρχονταν».

Η συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, αφήνει ανοιχτά πιθανά σενάρια στους ειδικούς ερευνητές ώστε να τα συζητήσουν. Και πιθανότατα θα το κάνουν.

(Πηγή: Gizmodo.com)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή