H Πάτμος μόλις έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη

H Πάτμος μόλις έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πάτμος φέτος τον Οκτώβριο έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη. Πολύ πιο πράσινη χάρις στην ευαισθησία και πρωτοβουλία μιας ομάδας που συγκροτήθηκε από μαθητές και έγινε η ομάδα Green Patmos η οποία και οργάνωσε και εκτέλεσε την πιο εκτενή δενδροφύτευση στο νησί των Δωδεκανήσων από τότε που θυμούνται οι γηραιότεροι στον τόπο.

H Πάτμος μόλις έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη-1

Στις 22 Οκτωβρίου, η ομάδα αποτελούμενη από μαθητές του λυκείου International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και επιστήμονες του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που εκπόνησε δωρεάν τη μελέτη περιβάλλοντος, προχώρησε στην δενδροφύτευση 2.000 δενδρυλλίων στην έκταση των 160 στρεμμάτων που περιβάλλει το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Εκεί που ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος οραματίστηκε και συνέγραψε το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Το αλσύλλιο, το οποίο είχε δημιουργηθεί με παλιότερες δενδροφυτεύσεις μεταξύ Χώρας και Σκάλας Πάτμου και οριοθετεί το μονοπάτι προς το σπήλαιο της Αποκάλυψης, είχε υποστεί καταστροφή από το βλαβογόνο έντομο Marchalina Hellenica και το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη ξεραθεί. Σκοπός της δράσης ήταν η ανάπλασή του με αναδασώσεις και με συντήρηση και φροντίδα της υπάρχουσας πλάσης. Και έτσι και έγινε.

Η πρωτοβουλία έχει πρόσθετη αξία διότι αποτέλεσε ιδέα που είχε και δούλεψε ένας έφηβος ο Γιάννης Δ. Δαλακούρας. Ο 17χρονος, που είναι υπεύθυνος φιλανθρωπικών και περιβαλλοντολογικών δράσεων του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Κολλεγίου Ψυχικού μαζί με τον Ρομπέρτο Σιλιπότι, καθηγητή Περιβαλλοντολογικών σπουδών του ΙΒ Κολλεγίου Ψυχικού είναι τα Ιδρυτικά Μέλη της Oμάδας Green Patmos. Μαζί κινητοποίησαν και τους άλλους 30 περίπου μαθητές του IB του Κολλεγίου αλλά και τις αρχές και φορείς του νησιού όπως τον Δήμο, τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και όλων των άλλων παραγόντων που μαζί κατέστησαν δυνατή την δράση.

H Πάτμος μόλις έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη-2

Η Green Patmos δεν φύτευσε μόνον τα 2.000 δένδρα στην περιοχή που το δάσος είχε αρρωστήσει. Ανέλαβαν και την φροντίδα των νεαρών δενδρυλλίων για τον επόμενο χρόνο. Και για να τα πετύχουν όλα αυτά έτρεξαν και ένα πρόγραμμα crowd funding συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των εξόδων τους από τις συνεισφορές αυτές. Η ευαισθησία αυτή και η θέληση για προσφορά τράβηξαν την προσοχή και άλλων υποστηρικτών. Η δράση πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής « Ομάδας Αιγαίου», της εκστρατείας «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και των αρχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

H Πάτμος μόλις έγινε πιο πράσινη και πιο όμορφη-3

Η δενδροφύτευση που ξεκίνησε Κυριακή το πρωί στο μοτίβο του ιερού νησιού, δηλαδή με αγιασμό στην είσοδο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής του Α. Ιωάννου του Θεολόγου Αρχιμανδρίτη Κύριλλο ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι. Έγινε γρήγορα γιατί όλοι οι μαθητές του νησιού ήρθαν να συνδράμουν τους αθηναίους φίλους τους, μαθητές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου και της μαθητικής κοινότητας Κολλεγίου Ψυχικού, και μαζί τους και οι γονείς τους. Πολύτιμη ήταν ασφαλώς η βοήθεια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέξανδρος Σαμαράς, και του επιστήμονα εντομολόγου του ινστιτούτου Παναγιώτη Μυλωνά, που εξασφάλισε πως όλα θα είναι συμβατά με την χλωρίδα και την πανίδα της Πάτμου. Όπως βέβαια και της Blue Star Ferries που χορήγησε την μεταφορά των μαθητών από και προς την Πάτμο αλλά και του Scala Hotel που τους φιλοξένησε και του Astoria Travel που εξασφάλισε τις μετακινήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή