Η τεχνική της «κινούμενης ελαιογραφίας» στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Η τεχνική της «κινούμενης ελαιογραφίας» στο Ιδρυμα Κακογιάννη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινηματογραφική ταινία «Loving Vincent», που απέσπασε θερμές κριτικές όταν προβλήθηκε στις αθηναϊκές αίθουσες, έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ολόκληρη ζωγραφισμένη στο χέρι, 65.000 καρέ-ελαιογραφίες από 125 διεθνείς ζωγράφους.

Η ιστορία της είναι αυτή: ο Αρμάν Ρουλέν, γιος ταχυδρόμου, αναζητεί τον Τεό, αδερφό του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Εχει στα χέρια του την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βίνσεντ, πριν αυτοκτονήσει. Οταν ανακαλύπτει ότι ο Τεό έχει πεθάνει, προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ και να ανακαλύψει την αλήθεια για τον μυστηριώδη θάνατό του.     

Το «Loving Vincent» γυρίστηκε αρχικά ως ταινία δράσης. Επειτα, ζωγράφοι ανέλαβαν να αποτυπώσουν κάθε καρέ της ταινίας πάνω σε καμβά, ακολουθώντας την τεχνοτροπία του Βαν Γκογκ.

Κάθε ένα από τις 65.000 καρέ του έργου είναι μια ελαιογραφία ζωγραφισμένη με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να πάρουν μέρος στην παραγωγή.

Για τη ζωγραφική της ταινίας κατασκευάστηκαν ειδικοί σταθμοί ζωγραφικής (PAWS – Paint Animation Working Station), όπου οι ζωγράφοι αποτύπωναν στον καμβά το κάθε καρέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα στούντιο παραγωγής είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπου 25 Ελληνες επαγγελματίες ζωγράφοι συμμετείχαν στη δημιουργία της.

Ενας τέτοιος σταθμός εργασίας θα  φιλοξενηθεί  στους χώρους του Ιδρύματος  Μιχάλης Κακογιάννης, ώστε οι θεατές να γνωρίσουν από κοντά την τεχνική της «κινούμενης ελαιογραφίας».

H εταιρεία διανομής ταινιών Filmcenter Τριανόν κυκλοφορεί την ταινία «Loving Vincent» στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η ταινία ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία και θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία,  Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του έτους ακολουθούν Γερμανία, Δανία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Ιαπωνία  και άλλες χώρες.

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφουν οι Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλτσμαν, ενώ πρωταγωνιστούν οι Ντάγκλας Μπουθ, Ρόμπερτ Γκούλαζικ, Ελινορ Τόμλινσον κ.ά.

​​26 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, 8 μ.μ., Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή