Mατιές στον κόσμο

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη σύναξη των εμπόρων τέχνης στη Νέα Υόρκη

Σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά κτίρια της Παρκ Αβενιου, στη Νέα Υόρκη, στο Αrmory, επιστρέφει η ονομαστή εμπορική έκθεση διακοσμητικών τεχνών και αντικειμένων τέχνης TEFAF. H φετινή έκθεση θα διεξαχθεί από τις 28 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου και σηματοδοτεί ένα από τα μεγάλα φθινοπωρινά γεγονότα για τον κόσμο της τέχνης, τους συλλέκτες και τους απλώς περίεργους. Η TEFAF είναι ευρωπαϊκός θεσμός συνδεδεμένος με το Μάαστριχτ της Ολλανδίας από το 1988, οπότε ιδρύθηκε. Σταδιακά όμως απλώθηκε σε δύο ηπείρους και διεξάγεται τρεις φορές τον χρόνο με αντικείμενα και έργα τέχνης, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη παραγωγή. Είναι ένας θεσμός που αποτελεί βαρόμετρο για χιλιάδες εκθέτες και συλλέκτες και ταυτόχρονα προσφέρει την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες να περιηγηθούν σε αυτήν όπως θα πήγαιναν σε μία έκθεση με έργα τέχνης.

Από πέρυσι τέτοια εποχή, η TEFAF επεκτάθηκε και στη Νέα Υόρκη και έκτοτε προσφέρει δύο ετήσιες εκθέσεις, μία το φθινόπωρο και μία την άνοιξη. Φέτος, χιλιάδες και πάλι επισκέπτες θα φθάσουν στο Armory, που καλύπτει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην Upper East Side (ανάμεσα στην 66η και την 67η οδό). Χτισμένο σε νεογοτθικό ύφος το 1880, το Armory επιτέλεσε τον σκοπό του ως έδρα του 7ου Συντάγματος της Πολιτοφυλακής της Νέας Υόρκης και τα τελευταία χρόνια διοικείται από τον οργανισμό Park Avenue Armory. Εκεί, γίνονται πολλές φουάρ και η κομψή εκδοχή της TEFAF επιστρέφει τώρα για να συναντήσει το αμερικανικό κοινό ή μάλλον το υπερτοπικό και διεθνές κοινό της Νέας Υόρκης. Δίνει την ευκαιρία σε εμπόρους τέχνης και ντίλερ να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να έρθουν σε επαφή με συλλέκτες και ειδήμονες από ένα ευρύτατο background. Αξίζει να πληρώσει κανείς το εισιτήριο και να περιηγηθεί στην έκθεση σαν να είναι σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσείο.

Η φθινοπωρινή TEFAF εστιάζει σε πιο κλασικά γούστα, με εκθέματα από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα (η TEFAF της άνοιξης εστιάζει στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη). Ανάμεσα στους 90 εκθέτες είναι και το Los Angeles County Museum of Art, που εγκαινιάζει την παρουσίαση έργων της Vera Lutter (καλλιτέχνης in residence). Χρησιμοποιώντας την τεχνική της camera obscura, παρουσιάζει μνημειακές αποδόσεις έργων τέχνης μεγάλων δασκάλων.

ΤΟΡΟΝΤΟ

Πύργος κατοικιών με δέντρα

Δέντρα και λουλούδια ξεχειλίζουν από όλα τα μπαλκόνια του νέου πύργου κατοικιών με 18 ορόφους που σχεδιάζεται στο Τορόντο. Είναι ιδέα της αρχιτεκτονικής φίρμας Penda, που προτείνει έναν αρθρωτό πύργο εξ ολοκλήρου επενδεδυμένο με ξύλο. Είναι το Toronto Tree Tower Project, που η Penda (με γραφεία στην Κίνα και την Αυστρία) προχωρά σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία Timber. Ο πύργος θα έχει ύψος 62 μέτρα και θα κάνει χρήση συνθετικού ξύλου με προστατευτική επικάλυψη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το νέο βιβλίο του Τομ Χανκς

Με συνομιλήτρια τη συγγραφέα Αν Πάτσετ, ο Τομ Χανκς ήταν καλεσμένος στο εμβληματικό Warner Theatre της Ουάσιγκτον. Ο Τομ Χανκς προσκλήθηκε ως συγγραφέας, αφού το βιβλίο του με τίτλο «Uncommon Type» έχει ήδη κυκλοφορήσει. Περιλαμβάνει 17 διηγήματα, που έχουν ήδη τύχει θερμής υποδοχής όχι γιατί ο Τομ Χανκς είναι διάσημος, αλλά γιατί είναι συγκινητικές ιστορίες γραμμένες με αλήθεια. Αποδείχθηκε ότι είναι και καλός συγγραφέας, χάρισμα που επεσήμανε και ο συνάδελφός του Στιβ Μάρτιν.

ΡΩΜΗ

Εκθεση Κλοντ Μονέ

Αυτή η οφθαλμαπάτη απηχεί εν μέρει τη μαγεία που προκαλεί η έκθεση αριστουργημάτων του Κλοντ Μονέ από το Παρίσι στη Ρώμη. Μία επισκέπτρια περιεργάζεται «Τα τριαντάφυλλα» και το είδωλό της αντανακλάται σε καθρέφτη. Η έκθεση φέρνει έργα από το Μουσείο Marmottan στο Παρίσι στο Βιτοριάνο στη Ρώμη. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας αυτήν την περίοδο. Η έκθεση με τίτλο «Μονέ. Αριστουργήματα από το Μουσείο Marmottan» θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πολιτικός φιλελευθερισμός

Ο ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), στη Γερμανία, Κρίστιαν Λίντνερ ποζάρει στον φακό με το εξώφυλλο του βιβλίου του που σε ελεύθερη απόδοση μεταφράζεται «Τα χρόνια στη σκιά. Η επιστροφή του πολιτικού φιλελευθερισμού». Ο Λίντνερ περιγράφει την πτώση και την ανανέωση του FDP και τις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού από τις εκλογές του 2013 έως σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το FDP πέτυχε ποσοστό 10,7%, υπερδιπλάσιο από το 4,8% των εκλογών του 2013.

ΛΟΝΔΙΝΟ

20 χρόνια Χάρι Πότερ

Εχουν περάσει ήδη 20 χρόνια από τότε που το φαινόμενο «Χάρι Πότερ» έγινε κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού με το πρώτο βιβλίο («Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»). Με αφορμή την επέτειο, οργανώθηκε έκθεση με τίτλο «Χάρι Πότερ: μία ιστορία της μαγείας», η οποία παρουσιάζεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου. H έκθεση φέρνει κοντά σπάνιες εκδόσεις για μαγεία και δεισιδαιμονία μαζί με κόμικς της Marvel και φυσικά το σύνολο της κουλτούρας που γεννήθηκε με τον Χάρι Πότερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή