80 χρόνια πριν στην «Κ» 29.X.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 29.X.1937

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΓΙΟΡΚΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ:  Παρίσιοι, 28.- Κατά τηλεγραφήματα των εν τη νήσω Μαγιόρκα ανταποκριτών των γαλλικών εφημερίδων, η Πάλμα της Μαγιόρκας και γενικώς ολόκληρος η νήσος γίνεται το κέντρον της συγκεντρώσεως των εθνικών [φρανκικών] ναυτικών δυνάμεων με σκοπόν τον αποκλεισμόν των παραλίων της κυβερνητικής Ισπανίας. Πράγματι κατά τα αυτά τηλεγραφήματα, ο εθνικός ισπανικός στόλος αρχίζει από αύριον τον αποκλεισμόν των παραλίων της κυβερνητικής Ισπανίας από των συνόρων μέχρι της Αλμέριας, ήτοι κατά μήκος όλης της κυβερνητικής ακτής εξικνουμένης μέχρις 800 χιλιομέτρων. [Στον χάρτη εμφανίζεται η διάταξη του μετώπου του ισπανικού εμφυλίου πολέμου τον Οκτώβριο του 1937. Με χρώμα ρόδινο εικονίζονται οι περιοχές οι ελεγχόμενες από τις κυβερνητικές δυνάμεις.]

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΑΡΟΚΟ: Παρίσιοι, 28.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών του Πορ Λυωταί ανέρχεται εις τρεις νεκρούς και είκοσι τραυματίας. Ενηργήθησαν περί τας εξήκοντα συλλήψεις. Η νυξ διήλθεν ήρεμος εις την ευρωπαϊκήν και την ιθαγενή συνοικίαν.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:  Παρίσιοι, 28.- Ο κομματικός ανταγωνισμός εις την Γαλλίαν προσλαμβάνει και πάλιν μεγαλυτέραν οξύτητα. Η διάσπασις του Λαϊκού Μετώπου θα έχη ως συνέπειαν την παραίτησιν της κυβερνήσεως Σωτάν.

ΑΠΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΕΣ ΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ:  Ο παρεπιδημών ενταύθα Πρωθιεράρχης Αυστραλίας κ. Τιμόθεος επεσκέφθη τον υπουργόν των Θρησκευτικών κ. Γεωργακόπουλον, εις τον οποίον ανέφερε λεπτομερώς τας ανάγκας του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Ο κ. υπουργός θα εισηγηθή όπως αποστέλλωνται κατ’ έτος δέκα άποροι Ελληνόπαιδες εξ Αυστραλίας, ίνα μορφώνονται εις την Ελλάδα δαπάναις του Κράτους.

«ΠΑΓΚΕΙΟΝ»:  Κάθε Κυριακήν 5 μ.μ. εις την μεγάλην αίθουσαν του ξενοδοχείου «Πάγκειον» [πλατεία Ομονοίας και οδός Αθηνάς], ο χορός του κ. Ξανθάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή