Σύμβολο της καλής τύχης και της πολλής δουλειάς

Σύμβολο της καλής τύχης και της πολλής δουλειάς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε μάθει –όχι ότι το θέλαμε βέβαια– να διαβάζουμε την κρίση με τις απώλειες, τους φόβους, τις οδύνες που γέννησε. Σοκαρισμένοι από τη βίαιη αλλαγή που έφερε στη ζωή μας, για άλλους λιγότερο, για άλλους σε τραγικό βαθμό, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση γέννησε και σκέψη, ιδέες. Ενεργοποίησε κάποιους, λειτούργησε ως καύσιμο για αλλαγή πλεύσης, για καινοτόμες δράσεις, για τολμηρές πρωτοβουλίες. Για συνεργασίες που υπό άλλες συνθήκες, τον καιρό της ευμάρειας και της αφθονίας, δύσκολα θα έβρισκαν χώρο ν’ ανθήσουν.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της υγιούς αλλαγής νοοτροπίας εντάσσονται προσπάθειες, όπως αυτή για την οποία 18 ξένοι δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Κολίρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο Ηλείας.

Ηρθαν να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής «Αλφειός – Ρόδι», που πλέον προσφέρει δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής. Δεν τις κάνει πλούσιες, εξασφαλίζει ένα μικρό εισόδημα αλλά με υπόσχεση για κάτι καλύτερο στο μέλλον. Δίνει, όμως, ένα σημαντικό μήνυμα. Αυτό της συνεργασίας πάνω σ’ έναν κοινό στόχο. Είναι αισιόδοξη η ιστορία της «Αλφειός – Ρόδι». Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος κινητοποιήθηκε προσπαθώντας να «χτίσει» ένα ανάχωμα στην κρίση. Επεισε γνωστούς και φίλους να επιχειρήσουν μαζί. Ξεκίνησαν μια ομάδα 69 ατόμων και σήμερα είναι 250 οικογένειες. Καλλιεργούν ρόδια στα κτήματά τους συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων, ακολουθούν πιστά τους κανόνες ορθής καλλιεργητικής πρακτικής, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, επενδύουν αργά αλλά σταθερά στην ποιότητα, σε ένα δημοφιλές προϊόν που πουλάει τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Παραγωγή σκέψης, συνεργασία, εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με παρουσίαση ενός βιώσιμου business plan, δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να την αποτιμάει κανείς με οικονομικά μεγέθη. Είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Μια απόδειξη ότι υπό προϋποθέσεις, γίνεται κι αλλιώς, υπάρχει άλλος δρόμος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα δεν είχε να παρουσιάσει ένα σοβαρό, μακρόπνοο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Διαθέτει, όμως, ικανούς ανθρώπους, γερά μυαλά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το ρόδι μπορεί να συμβολίζει την καλή τύχη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η τύχη ελάχιστα έβαλε το χέρι της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή