Υεμένη: Δεκατρία μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

Υεμένη: Δεκατρία μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς άνθρωποι που φέρονται να ήταν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), πιθανότατα αμερικανικού, στην κεντρική Υεμένη, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υεμενίτικες υπηρεσίες ασφαλείας.

Το αμερικανικό UAV στοχοθέτησε μαχητές του ΙΚ που συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση στην Κάιφα, στην επαρχία Μπάιντα της κεντρικής Υεμένης, σκοτώνοντας 13 από αυτούς, ανέφεραν οι πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαβεβαιώνοντας πως επρόκειτο για αμερικανική επιδρομή.

Κατ' άλλες πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν επλήγη συγκέντρωση, αλλά δύο αυτοκίνητα εν κινήσει στα οποία επέβαιναν οπλισμένοι τζιχαντιστές.

Οι πρώτοι απολογισμοί που είχαν δώσει οι πηγές αυτές έκαναν λόγο για έξι ή επτά νεκρούς τζιχαντιστές.

Η επίθεση ήταν η δεύτερη του είδους, κατά τις ίδιες πηγές, οι οποίες υπενθύμισαν ότι η πρώτη είχε γίνει τη 16η Οκτωβρίου.

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναφέρει τότε ότι είχαν σκοτωθεί δεκάδες μαχητές του ΙΚ στις επιδρομές που έγιναν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο στρατοπέδων των τζιχαντιστών στην ίδια επαρχία, την Μπάιντα.

Αμερικανικά UAV πλήττουν συχνά μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), μιας οργάνωσης που κατάφερε να ενισχύσει τα ερείσματά της στην Υεμένη εκμεταλλευόμενη το χάος που προκάλεσε ο πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πάνω από δύο χρόνια.

Οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων χαρακτηρίζει την ΑΚΑΧ τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του δικτύου της αλ Κάιντα, κλιμάκωσαν τις επιθέσεις εναντίον των μελών της αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο.

Όπως και η ΑΚΑΧ, το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το κενό εξουσίας και ασφάλειας για να αυξήσει την επιρροή του στην Υεμένη και να διαπράξει πολλές επιθέσεις.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται από τη μια η οργάνωση σιιτών ανταρτών Χούθι –η οποία θεωρείται προσκείμενη στο Ιράν– και σύμμαχοί της, κυρίως μονάδες του στρατού που παρέμειναν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κι από την άλλη δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, τις οποίες υποστηρίζει στρατιωτικά, κυρίως από αέρος, μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή