Γερμανία: Συμφωνία να μην εκδοθεί νέο δημόσιο χρέος

Γερμανία: Συμφωνία να μην εκδοθεί νέο δημόσιο χρέος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη των τεσσάρων γερμανικών κομμάτων που διαπραγματεύονται τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς προηγούμενο συμφώνησαν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αυξήσει το ομοσπονδιακό δημόσιο χρέος προκειμένου να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις και επενδύσεις.

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ, το αδελφό βαυαρικό κόμμα Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι διεξήγαγαν την Τρίτη τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων έπειτα από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τα τέσσερα κόμματα πιέζονται να καταλήξουν σε κοινές θέσεις για επίμαχα ζητήματα, όπως το μέλλον της ευρωζώνης, η πολιτική έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η δημοσιονομική πολιτική.

Ένα έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς για τις δημόσιες δαπάνες αποκαλύπτει ότι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μειωθούν οι φόροι για τις οικογένειες με παιδιά και τους πολίτες με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

Θέλουν επίσης να καταργήσουν τον «φόρο αλληλεγγύης», που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά την επανένωση για να υποστηριχθούν τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια στην ανατολική Γερμανία, η ισχύς του οποίου θα εκπνεύσει ούτως ή άλλως το 2019.

Οι Πράσινοι –οι οποίοι πριν από τις διαπραγματεύσεις τόνιζαν πως θα αντιταχθούν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πάση θυσία– φαίνεται ότι υποχώρησαν σε αυτό το ζήτημα με αντάλλαγμα μια κοινή δέσμευση ότι θα προσφερθούν επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες σπιτιών που θα κάνουν τα οικήματά τους πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Η CDU της Μέρκελ και η CSU είδαν μέρος των ψηφοφόρων τους να διαρρέει στην AfD, κόμμα που προσέλκυσε πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους εξοργισμένους λόγω της απόφασης της καγκελαρίου η Γερμανία να υποδεχθεί μετά το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξασθενημένη μετά τις εκλογές, η Μέρκελ επιδιώκει πλέον να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν σε εθνικό επίπεδο και η ίδια να παραμείνει στην καγκελαρία για τέταρτη θητεία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι (για την πορεία των συνομιλιών) απόψε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CDU Πέτερ Τάουμπερ το βράδυ της Τρίτης. «Ήταν ένα καλό απόγευμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Θετική ήταν η αποτίμηση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων και από πλευράς των υπολοίπων τριών κομμάτων.

Σε μια αναφορά της CDU την περασμένη τονίστηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα έχει μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλεπόταν.

Κατά το ίδιο έγγραφο, τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση νέων έργων και πρωτοβουλιών μόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ εάν δεν εκδοθεί νέο δημόσιο χρέος — όπως συμβαίνει από το 2014.

Ωστόσο τα αιτήματα των τεσσάρων κομμάτων συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων δαπανών της Γερμανίας κατά 100 δισεκ. ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο για τα δημοσιονομικά που συμφωνήθηκε την Τρίτη δεν διευκρινίζει το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πρωτοβουλίες και τα έργα που θέλουν να προωθήσουν. Τα τέσσερα κόμματα ανέφεραν ότι θα εξερευνήσουν μέτρα για την αύξηση της δημοσιονομικής ευελιξίας στους επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή