Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα για τα F-16

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα για τα F-16

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F16. Μεταξύ άλλων και για τον χρόνο που θα το υποβάλει προς έγκριση στην Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του, τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να πληροφορήσει τη Βουλή, αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Στο θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών μας αεροσκαφών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «η αμυντική θωράκιση της χώρας μας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα υψίστης προτεραιότητας». Ωστόσο αμφισβήτησε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας ότι ο τρόπος όμως με τον οποίο έχει χειριστεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση γεννά πολλά ερωτήματα και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Αρκετά πληρώσαμε τους μεσάζοντες και τα αντισταθμιστικά από τα οποία κάποιοι έγιναν πλούσιοι από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί η αμυντική θωράκιση της χώρας να γίνεται εισιτήριο για να πάνε ταξίδια ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εξουσία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος είπε από το βήμα της Βουλής πως «δεν υπάρχει ακόμα ουδεμία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας» και προσδιόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα μετά τις 3 Νοεμβρίου, οπότε θα έρθει η απαντητική επιστολή της αμερικανικής πλευράς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαθέτει για το πρόγραμμα αυτό 1,1 δισ. δολάρια.

Ο κ. Καμμένος, αναφέρθηκε στο θέμα, το οποίο έθεσαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Aφού τόνισε πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία «δεν πήγαμε στην Αμερική για να κάνουμε deal για τα F-16», διευκρίνισε πως για το θέμα των αεροσκαφών ισχύει ότι έχει ειπωθεί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής «και αυτό είναι το μόνο επίσημο». Προσέθεσε πως όταν στις 3 Νοεμβρίου θα έρθει η επιστολή από την αμερικανική πλευρά – στην οποία θα αναφέρονται τιμές και ακριβής περιγραφή της αναβαθμίσεως που αφορά είτε τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 50, τα αεροσκάφη F-16 τύπου Block 52 plus και τα αεροσκάφη τα F16 τύπου Block 52 Plus Advance – θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή Εξοπλισμών θα γνωστοποιηθούν όλα τα κείμενα, τα οποία υπάρχουν και θα υπάρξει συναπόφαση όλων, με την εισήγηση των Επιτελείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή