Περίπου 250.000 Ταϊλανδοί αναμένονται στην τελετή καύσης του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλαντέι

Περίπου 250.000 Ταϊλανδοί αναμένονται στην τελετή καύσης του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλαντέι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθη Ταϊλανδών συγκεντρώνονται από χθες, Τετάρτη, στην Μπανγκόκ για την κηδεία του βασιλιά της χώρας Μπουμιμπόλ Αντουλαντέι.

Οι πενταήμερες εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, ξεκίνησαν με Βουδιστές μοναχούς, που φορώντας τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί στολές τους έψαλαν ύμνους. Η διαδικασία της κηδείας και η τελετή της καύσης έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη. Περίπου 250.000 Ταϊλανδοί αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή καύσης, με τον βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν να έχει το γενικό πρόσταγμα.

Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών, κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερο από επτά δεκαετίες και θεωρήθηκε από πολλούς ως η ηθική πυξίδα της χώρας σε περιόδους πολιτικής αναταραχής. Μετά το θάνατό του, στις 13 Οκτωβρίου του 2016, στη χώρα κηρύχθηκε επίσημο πένθος για ένα χρόνο, με πολλούς Ταϊλανδούς να φορούν μαύρα.

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες για την τελετή:

– Η τελετή καύσης θα λάβει χώρα σήμερα, Πέμπτη, η οποία έχει κηρυχθεί επίσημη αργία, με πολλές επιχειρήσεις να ανακοινώνουν ότι θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο ή θα παραμείνουν κλειστές.

– Για την κηδεία έχει προϋπολογιστεί ποσό ύψους 3 δισεκ. μπατ (90 εκατ. δολαρίων). Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν δεκάδες αρχηγοί κράτους, όπως ο βασιλιάς του Μπουτάν Γίγκμε Κεσάρ Ναμγιάλ Βανγκτσούκ και ο πρίγκιπας Ακισίνο και η πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας. 

– Σε πολλά ξενοδοχεία κοντά στο χώρο της τελετής, η πληρότητα αγγίζει το 100%.

– Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να κατασκευαστεί το βασιλικό αποτεφρωτήριο, που είναι στολισμένο με γλυπτά μυθικών όντων και ζώων που θεωρούνται ότι φέρνουν καλοτυχία, όπως λιοντάρια και ελέφαντες.

– Κατά την καύση θα χρησιμοποιηθούν λουλούδια σανταλόξυλου, των οποίων το άρωμα, όπως πίστευαν οι αρχαίο Ταϊλανδοί, θα οδηγήσει την ψυχή των νεκρών στον ουρανό.

– Όσοι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην κηδεία θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα 85 αντίγραφα μινιατούρες του αποτεφρωτηρίου σε όλη την Ταϊλάνδη.

– Ο νέος βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν ανέβηκε πέρυσι στο θρόνο, αλλά η τελετή ενθρόνισής του θα λάβει χώρα μετά την κηδεία του πατέρα του.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή