«Ενισχυμένες» μολότοφ κατά του Α.Τ. Πεύκης

«Ενισχυμένες» μολότοφ κατά του Α.Τ. Πεύκης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη κλιμάκωση της δράσης αναρχικών καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα την καταδρομική «επιχείρηση» κουκουλοφόρων εναντίον του αστυνομικού τμήματος Πεύκης, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η επίθεση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή καθώς, μεταξύ άλλων, οι δράστες χρησιμοποίησαν βόμβες μολότοφ «ενισχυμένες» με λάδι προκειμένου να προκαλέσουν μεγαλύτερης έκτασης φωτιά. «Τα τμήματα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες» σχολίασε με γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Το περιστατικό θεωρείται πιθανό να συνδέεται με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ., που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών μάλιστα κατήγγειλαν ότι οι αναρχικοί είχαν «ανθρωποκτόνο πρόθεση». «Πέταξαν μολότοφ στον φρουρό και στο γκαράζ για να πάρει φωτιά όλο το κτίριο», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 2 χθες τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. και σε ένα Ι.Χ. που ήταν παρκαρισμένο κοντά στο τμήμα. Οι δράστες, περίπου δέκα άτομα, είχαν καλυμμένα πρόσωπα και πέταξαν στην είσοδο του τμήματος περισσότερες από 6-7 βόμβες μολότοφ. Ολες πλην μιας ανεφλέγησαν. Τη στιγμή της επίθεσης, εξωτερικά του τμήματος υπήρχε ένας σκοπός και στο εσωτερικό του δύο ακόμα ένστολοι: μια γυναίκα που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και ένας ακόμα αστυνομικός που είχε μόλις ολοκληρώσει τη βάρδιά του ως υπηρεσία γραφείου. Ακόμα, στα κρατητήρια του τμήματος, στο υπόγειο του κτιρίου υπήρχαν 7 κρατούμενοι. «Σε περίπτωση που το κτίριο έπιανε φωτιά υπήρχε κίνδυνος να καούν ζωντανοί» σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που ρωτήθηκε σχετικά.

Για να προστατευθεί από τους κουκουλοφόρους, ο αστυνομικός – φρουρός μπήκε αρχικά στη θωρακισμένη σκοπιά και μετά το πρώτο κύμα επιθέσεων βγήκε και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί παρέμειναν στο εσωτερικό του τμήματος όση ώρα διήρκεσε το «ντου». Μετά τη διαφυγή των δραστών, στο σημείο έσπευσαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα που έσβησαν τη φωτιά. Η κατάσβεση ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα. «Ο συνάδελφος σώθηκε επειδή μπήκε στη θωρακισμένη σκοπιά. Είχαν ανθρωποκτόνο διάθεση», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Μαυροειδάκος.

Διέφυγαν ανενόχλητοι

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι οι κουκουλοφόροι διέφυγαν ανενόχλητοι από το σημείο, καθώς στην περιοχή γύρω από το τμήμα δεν υπήρχαν περίπολα της Αμεσης Δράσης που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα και να τους καταδιώξουν. Προσθέτουν ακόμα ότι οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται εγκατεστημένες εξωτερικά του κτιρίου ήταν εκτός λειτουργίας και επομένως δεν έχουν καταγράψει τις κινήσεις των «μπαχαλάκηδων». Μάλιστα, αρμόδια πηγή προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι δράστες έκαναν αυτοψία στο σημείο πριν από την επίθεση: «Απέναντι από το Α.Τ. υπάρχει ένα πάρκο που παρέχει κάλυψη στους δράστες. Είναι πιθανό τις προηγούμενες ημέρες, παριστάνοντας τους περιοίκους, να έκαναν αυτοψία στο σημείο», είπε. Πριν από περίπου ένα μήνα, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου κουκουλοφόροι σε μια παρόμοια επιχείρηση είχαν επιτεθεί με μολότοφ στο Α.Τ. Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου και διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε σπεύσει στο σημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή