Η Τουρκία αποφυλάκισε τους ακτιβιστές

Η Τουρκία αποφυλάκισε τους ακτιβιστές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την αποφυλάκιση οκτώ ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, διέταξε χθες τουρκικό δικαστήριο, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για τις κατηγορίες τρομοκρατικής δράσης, που τους βαρύνουν.

Οι ακτιβιστές, εφόσον καταδικασθούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 15 ετών. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων συμπεριλαμβάνονται ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, καθώς και ο Γερμανός υπήκοος Πέτερ Στόιντνερ και ο Σουηδός Αλι Γκαραβί. Σύμφωνα με τους όρους της αποφυλάκισής τους, οι υπόδικοι δεν υποχρεούνται να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι τη δίκη τους στις 22 Νοεμβρίου και μπορούν έτσι να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας ότι η αποφυλάκιση του Στόιντνερ αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης της σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, για να προσθέσει ότι η ώρα είναι κατάλληλη για την αποφυλάκιση όλων των Γερμανών υπηκόων που συνεχίζουν να κρατούνται από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Εντάλματα σύλληψης

Στο μεταξύ, εντάλματα σύλληψης για 121 πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσαν χθες οι τουρκικές δικαστικές αρχές. Τα εντάλματα εκδόθηκαν για διπλωματικούς υπαλλήλους οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο κίνημα του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η αστυνομία εξαπέλυσε χθες ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 30 επαρχίες της Τουρκίας, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόπτων. Οι κρατούμενοι είχαν ήδη απολυθεί από πέρυσι. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τον συντονισμό των συνωμοτών και τη οργάνωση του πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη 50.000 υπόπτων, ενώ περισσότεροι από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παυθεί από τις θέσεις τους ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή