Στην Ωρα του Πρωθυπουργού η αναβάθμιση των F-16

Στην Ωρα του Πρωθυπουργού η αναβάθμιση των F-16

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κυβερνητική εκδοχή της αποτίμησης του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ παρουσιάζει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και ανατρέποντας τον προγραμματισμό της Βουλής, επιτυγχάνει την έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της συζήτησης της προαναφερθείσας επίκαιρης ερώτησης έγινε χθες, ενώ στον προγραμματισμό των εργασιών του Κοινοβουλίου δεν υπήρχε εξαρχής οποιαδήποτε δραστηριότητα για την παραμονή της εθνικής εορτής.

Επί της ουσίας του ζητήματος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια προχθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι η επίσημη αμερικανική προσφορά, που αναμένεται να δοθεί στις 2 Νοεμβρίου, θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών του Κοινοβουλίου.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, δεν υπάρχει συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. «Αυτό που υπάρχει είναι ένα γραπτό επίσημο αίτημα, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητούμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατ. τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισ. δολάρια. Εγώ σας λέω ότι θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και προσέθεσε ως προς τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα: «Αυτό που ζητάμε είναι το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και από εκεί και πέρα, αν είναι κάτι αντισταθμιστικό, θα μπορούσε να είναι κάτι, όπως αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, δηλαδή οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού. Αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη, να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή