Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/10/17)

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eurobank: γενική συνέλευση στις 3 Νοεμβρίου για προνομιούχες μετοχές

Εκτακτη γενική συνέλευση για την επόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου συγκάλεσε η Eurobank με κύριο θέμα την εξαγορά από το ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι προνομιούχες δεν θα προσμετρούνται στα εποπτικά κεφάλαια και ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορέσουν να αντικατασταθούν οι προνομιούχες μετοχές με ομολογίες που θα αγοραστούν από το ελληνικό Δημόσιο. Η συνέλευση της Eurobank θα αποφασίσει την αγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών, ενώ αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, τότε θα ακολουθήσει επαναληπτική συνέλευση στις 8 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank προχώρησε στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές μετά το 2014. Η τράπεζα άντλησε μέσω της ομολογιακής έκδοσης 500 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές και στη διαδικασία συμμετείχαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές από περίπου 20 χώρες. Σημειώνεται ότι οι ξένοι θεσμικοί κάλυψαν το 85% της έκδοσης. Τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, τριετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75% ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,98%. Σύμφωνα με τη Eurobank, η συναλλαγή οριοθετεί την επιστροφή της τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά την τελευταία παρουσία της το 2014, και θα συμβάλει στην περαιτέρω απομείωση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), διευρύνοντας παράλληλα τις πηγές χρηματοδότησής της.

Απροθυμία δείχνουν

οι εισηγμένες να παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ενώπιον των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, γι’ αυτό και μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν υπάρχει επίσημη παρουσίαση. Εξάλλου, όπως διεφάνη και από τις εκθέσεις του πρώτου εξαμήνου, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η χρονιά στην Ελλάδα παραμένει κρίσιμη καθώς μειώνεται συνεχώς η αγοραστική δύναμη τoυ καταναλωτικού κοινού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς. Για την πλειονότητα των εισηγμένων, η ελληνική αγορά παραμένει κινούμενη άμμος χωρίς να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Γι’ αυτό και οι εταιρείες αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί τα υπερτλαντικά ταξίδια διευθύνοντων συμβούλων εισηγμένων που ψάχνουν νέες αγορές από τη Βραζιλία, το Μεξικό μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιαπωνία.

Εντός των ημερών η πώληση του King George

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πώληση του ξενοδοχείου King George στην πλατεία Συντάγματος. Μεσούσης της εβδομάδας που προηγήθηκε, οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού έγιναν γνωστές στη διοίκηση της πωλήτριας Eurobank. Στη συνέχεια, η διαδικασία προβλέπει τη γνωστοποίηση της υψηλότερης προσφοράς στον όμιλο Λάμψα (οικ. Λασκαρίδη), που σήμερα λειτουργεί το ξενοδοχείο ως μισθωτής έως το 2032. Ο όμιλος διατηρεί το δικαίωμα να προσφέρει ανάλογο τίμημα και με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει και την κυριότητά του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια της διοίκησης της Λάμψα Α.Ε., καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα εξαρτηθούν από το τίμημα που έχει προσφερθεί από τον όμιλο που πλειοδότησε.

Η αμοιβή των δικηγόρων του Δημοσίου

Στα 3,8 εκατ. λίρες Αγγλίας (4,27 εκατ. ευρώ) ορίσθηκε η αμοιβή της νομικής φίρμας που προσέλαβε το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή νομικών υπηρεσιών κατά την προσφυγή της ΕΝΑΕ στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου (ICC). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών Δ. Βίτσας και Γ. Χουλιαράκης, η εξόφληση της εταιρείας Holman Fenwick Willan LLP θα γίνει μέσα σε διάστημα περίπου 15 μηνών, δηλαδή έως τις αρχές του 2019. Eως σήμερα η εταιρεία έχει εισπράξει περίπου 700.000 λίρες και μένει η καταβολή του υπολοίπου των 3,1 εκατ. λιρών (3,48 εκατ.). Η αμοιβή αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία στην υπόθεση προσφυγής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Α.Ε. (ΕΝΑΕ) στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου και την αντίθετη προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της ΕΝΑΕ.

Τα σενάρια της HSBC για μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2019

Δύο σενάρια για τις δυνατότητες των εγχώριων τραπεζών να πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) για το 2019 εξετάζει η HSBC, διατηρώντας παράλληλα τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον στο 12%.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν το σύνολο των NPEs, χωρίς να έχουν κεφαλαιακά προβλήματα, η τιμή πώλησης των προβληματικών δανείων δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 39 λεπτών ανά ευρώ, τιμή σημαντικά υψηλότερα από άλλες αντίστοιχες συναλλαγές. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο της HSBC, σε τιμή 15 λεπτών ανά ευρώ οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν αθροιστικά να πουλήσουν το 24% του πακέτου των NPEs που κατέχουν. Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, το πρώτο σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς προϋποθέτει υψηλές τιμές πώλησης, ενώ, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που εδράζεται σε πιο ρεαλιστικές τιμές πώλησης, μείωση των NPEs κατά 24% δεν επαρκεί ώστε οι εγχώριες τράπεζες να περιορίσουν ουσιαστικά την έκθεσή τους σε «προβληματικά» δάνεια. Τα παραπάνω, σημειώνει η HSBC, ενισχύουν την άποψη ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν σταδιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή