Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές έφερε η απόφαση της ΕΚΤ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές έφερε η απόφαση της ΕΚΤ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρις στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά με μειωμένες αγορές τίτλων. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές προσδοκούν μια επίλυση των προβλημάτων στην Ισπανία. Το ευρώ εξασθένησε έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας ευνοϊκά τις εταιρείες της Ευρωζώνης με εξαγωγικές δραστηριότητες. «Καθετί το οποίο υποδηλώνει πως το ευρώ δεν ακολουθεί ανοδική πορεία εκλαμβάνεται ως καλή εξέλιξη για τις μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», παρατηρεί ο Μάικλ Μέτκαλφ, επικεφαλής του κλάδου διεθνούς μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street. Επιπλέον, η υπεύθυνη στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Credit Suisse Σαντρίν Πέρετ επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα έχει μια παρατεταμένα θετική επίδραση στην αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε χθες κατά 0,94% και ο STOXX Europe 600 είχε άνοδο 1%. Η αναταραχή στην Καταλωνία έχει προς το παρόν αντίκτυπο μόνον εντός Ισπανίας. Ο πρόεδρος της περιφέρειας αυτής φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό του ως προς την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και ζητεί σήμερα εκλογές. Οι οπαδοί της απόσχισης της Καταλωνίας αντέδρασαν έντονα. Ο γενικός δείκτης των μετοχών των ισπανικών ομίλων στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ΙΒΕΧ, έκλεισε χθες με κέρδη 1,9% λόγω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της κρίσης. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 έκλεισε με άνοδο 1,5% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με +1,39%.

Ο MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τους δείκτες των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων, είχε άνοδο 0,13%. Πέραν τούτου, στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο χθες οι δείκτες σημείωναν άνοδο. Ευνοϊκά λειτούργησαν τα δυναμικά αποτελέσματα των αμερικανικών ομίλων, καθώς και η συζήτηση σχετικά με τη διαδοχή στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η κερδοφορία των εταιρειών σηματοδοτεί την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, μόλις μία ημέρα προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα, η UPS είχε αυξημένα κέρδη, γεγονός θετικό ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, ενώ η εταιρεία Τwitter είδε τη βάση των χρηστών της να διευρύνεται μηνιαίως. Τέλος, το πετρέλαιο τύπου Brent χθες αποδυναμώθηκε 0,22% στα 58,31 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή