Εισαγγελική εντολή για τη δράση του «Ρουβίκωνα»

Εισαγγελική εντολή για τη δράση του «Ρουβίκωνα»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνες για τη δράση της ομάδας «Ρουβίκωνας» διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά το περιστατικό της εισβολής μελών της εν λόγω ομάδας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και τη σχετική ανάρτηση βίντεο στο Διαδίκτυο.

Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζήτησε τη συνένωση και την έρευνα για όλες τις δικογραφίες, που ενδεχομένως αφορούν δράση του «Ρουβίκωνα», ενώ παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο τη διενέργεια έρευνας για την εισβολή σε γραφείο γιατρού στον «Ευαγγελισμό» και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, τον εντοπισμό των δραστών μελών του «Ρουβίκωνα» που απείλησαν τον γιατρό και δεύτερον, έρευνα για το αν πράγματι ο εν λόγω γιατρός συνήθιζε να παίρνει «φακελάκι». Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το πρωί, μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο γραφείο χειρουργού του «Ευαγγελισμού», τον οποίο κατηγόρησαν ότι λαμβάνει «φακελάκι» και μάλιστα τον απείλησαν ότι θα του σπάσουν το κεφάλι.

Οι δικαστικές αρχές είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθούν στην κρατική ασφάλεια για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων, που μετέχουν κάθε φορά σε εισβολές και επιθέσεις των μελών του «Ρουβίκωνα». Προκειμένου να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση δόθηκε εντολή για διερεύνηση διάπραξης αδικημάτων που μπορεί να ενεργοποιήσουν την εμπλοκή της Δικαιοσύνης, καθώς για επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» ή άλλων ομάδων αντιεξουσιαστών, σπάνια υποβάλλονται μηνύσεις από τα θύματα, ενώ ώς τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση το Δημόσιο να έχει κινήσει σχετικές διαδικασίες.

Η επίθεση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονη αναταραχή εντός του «Ευαγγελισμού». Οι περισσότερες συζητήσεις στους χώρους του νοσοκομείου επικεντρώνονταν χθες στο περιστατικό, με αρκετούς να εκφράζουν φόβο για επανάληψή του και όχι απαραίτητα από τον «Ρουβίκωνα» και άλλους να δηλώνουν αγανακτισμένοι για το πόσο εύκολα έγινε η εισβολή στο νοσοκομείο. Κοινός τόπος όλων, όπως εκφράστηκε σε συνέλευση του σωματείου εργαζομένων είναι ότι πρέπει να δοθεί μία απάντηση που θα καταδικάζει αυτού του είδους τη δράση. Οπως ανέφερε ο καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Σιώρας, τα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν μπορούν να λυθούν με την ατομική βία. Μιλώντας στην «Κ» δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε, ο μαχόμενος γιατρός που έχει καθαρό το κούτελο, μόνο την ασθένεια φοβάται». Η Επιτροπή Χειρουργείου του «Ευαγγελισμού» αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για «κλείσιμο» για δύο ώρες των χειρουργείων είτε αυθημερόν είτε για την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως διευκρίνισε στην «Κ» ο καρδιοχειρουργός του νοσοκομείου και μέλος της Επιτροπής Χειρουργείου Παναγιώτης Δεδεηλίας, η στάση εργασίας είναι συμβολική και γίνεται για να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες επιθέσεις δεν μένουν αναπάντητες και δεν δικαιολογούνται ως τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.

«Το προσωπικό παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου. «Υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν, εμπιστευόμαστε και οφείλουμε να σεβόμαστε», επισημαίνει και υπενθυμίζει τη λειτουργία του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Πολιτών και της Λίστας Χειρουργείου.

Την επίθεση καταδίκασε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς που ζητεί επώνυμες καταγγελίες χρηματισμού να κατατίθενται στα πειθαρχικά όργανα για να τιμωρούνται». Να αναλάβει τις ευθύνες του κάλεσε τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «η βία γεννά βία και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή