Μεγάλη ζήτηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Eurobank

Μεγάλη ζήτηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Eurobank

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Eurobank, σφραγίζοντας την επιστροφή της τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά το 2014, ενώ η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε κάτω από το 3%. Η τράπεζα άντλησε μέσω της ομολογιακής έκδοσης 500 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών, από περίπου 20 χώρες, να ανέρχεται στο 85%. Τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, τριετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ενώ είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Μιλάνο, Φρανκφούρτη και Μόναχο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, η συναλλαγή οριοθετεί την επιστροφή της τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά την τελευταία της παρουσία το 2014, και θα συμβάλει στην περαιτέρω απομείωση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) διευρύνοντας παράλληλα τις πηγές χρηματοδότησής της.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος, το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις εγχώριες τράπεζες μειώθηκε κατά 4 δισ. ευρώ, σε 28,6 δισ. ευρώ έναντι 32,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ η μείωση αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αποτέλεσμα τόσο της αύξησης των καταθέσεων όσο και της επιστροφής των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Εν τω μεταξύ σε έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνει ως θετική εξέλιξη τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες, ωστόσο επισημαίνει ότι η υποχώρηση των μετοχών των τραπεζών συνδέεται με την αβεβαιότητα εξαιτίας των προγραμματισμένων εποπτικών ελέγχων. Η πρόοδος στο θέμα της ρευστότητας, σημειώνει, υπερ-αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η Goldman Sachs προχώρησε στη μείωση των τιμών-στόχου στα 2,6 ευρώ για την Alpha Bank έναντι 2,8 ευρώ προηγουμένως (την οποία ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή), στα 0,32 ευρώ από 0,36 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στο 0,95 από 1 ευρώ για την Eurobank και στα 3,75 ευρώ από 5,40 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν επιτυχώς στις κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από το 2014, εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα με αποδόσεις 2,9%-3%. Από την επιτυχή έκδοση ομολόγων της Εθνικής, οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 8%, ενώ οι απώλειες για τις τιμές των μετοχών των τεσσάρων εισηγμένων τραπεζών έχουν διευρυνθεί στο 30% σε διάστημα τριών μηνών. Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν εκδώσει 3ετή καλυμμένα ομόλογα 750 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Και οι δύο εκδόσεις τιμολογήθηκαν με απόδοση κάτω του 3%, ενώ υπερκαλύφθηκαν κατά περισσότερο από δύο φορές.

Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει καθησυχαστική τη ζήτηση, ωστόσο σημειώνει πως η επιλογή καλυμμένων ομολόγων που εξαιρούνται από ενδεχόμενο bail in, αντί της έκδοσης senior μη εξασφαλισμένου χρέους, όπως είχε γίνει το 2014, αποτυπώνει την αυξημένη προσοχή που δικαιολογείται μετά την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η επιτάχυνση των stress tests αυξάνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες να δείξουν αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή