Θετική πορεία στη διαπραγμάτευση βλέπει το Μαξίμου

Θετική πορεία στη διαπραγμάτευση βλέπει το Μαξίμου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διακρίνεται πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να κλείσει γρήγορα και έγκαιρα η αξιολόγηση». Αυτή είναι η βασική κυβερνητική διαπίστωση από την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι ότι η διαπραγμάτευση προχωρεί, με τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς να έχει απαιτηθεί μέχρι τώρα παραπομπή κάποιου ζητήματος σε ανώτερο επίπεδο. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την εμπειρία προηγούμενων αξιολογήσεων, αυτό θεωρείται πρωτοφανές.

Από τη μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι δεν θα προκύψει ζήτημα δημοσιονομικού κενού για το 2018 – και κατά συνέπεια ζήτημα επιπλέον μέτρων. Πηγή με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης κάνει λόγο για απειροελάχιστη διαφορά στις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά, ύψους λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δεν εγείρει πιεστικό ζήτημα.

Εφόσον το κλίμα στις διαπραγματεύσεις συνεχίσει να είναι αυτό, το σημαντικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι να διαχειριστεί την πολιτική πίεση που θα προκύψει από ζητήματα όπως οι αλλαγές στα επιδόματα, που άρχισαν να συζητούνται χθες, τα ενεργειακά και ιδιαίτερα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ και οι αλλαγές στα εργασιακά. Με δεδομένο ότι το κλίμα που επικρατεί στη διαπραγμάτευση παραμείνει θετικό, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι παραμένει εφικτός στόχος η ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του χρόνου. Η παράμετρος που ενδεχομένως καθυστερήσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι η πορεία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς είναι κοινός τόπος ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει τυπικά εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική ηγεσία εστιάζει στην προώθηση του θετικού αφηγήματος της εισόδου της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε το περιφερειακό συνέδριο Ηπείρου, υιοθέτησε στην ομιλία του όρους παροχολογίας, που προκάλεσαν προεκλογικούς συνειρμούς. Ετσι, υποσχέθηκε φορολογική ελάφρυνση σε μικρά και μεσαία εισοδήματα στο τέλος του 2018, καθώς, όπως είπε, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας είναι ότι θα διαμορφωθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Για τη διανομή μερίσματος τον Δεκέμβριο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα γίνει σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, καθώς εκκρεμεί σχετική συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. «Τότε θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη μέρα», ανέφερε.

Ειδικά για την Ηπειρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια αδικημένη περιφέρεια, μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα, με πιο ορθολογική κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων, με προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό – κτηνοτροφικό χώρο, με ανασυγκρότηση της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Αναφέρθηκε, επίσης, σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας, ενώ, τέλος, παρουσίασε παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή