Στη λίστα των λιγνιτικών μονάδων που πωλούνται και η Μεγαλόπολη

Στη λίστα των λιγνιτικών μονάδων που πωλούνται και η Μεγαλόπολη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσθήκη της μονάδας 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης στο αρχικό «πακέτο» του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Μελίτη, που η ελληνική πλευρά προτείνει προς πώληση, περιλαμβάνει η βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στους θεσμούς στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί τους στις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ. Σταθάκης αναμένει την απάντηση των θεσμών, η οποία πιθανότατα θα δοθεί και κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησής τους, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Οι θεσμοί, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά την αντικατάσταση του ΑΗΣ Αμυνταίου με τις δύο μονάδες (3 και 4) της Μεγαλόπολης, πρόταση στην οποία ο κ. Σταθάκης αντιστάθηκε αρχικά, στην πορεία ωστόσο και σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να αρθεί το αδιέξοδο που είχε επέλθει αποφάσισε να βάλει «νερό στο κρασί του» και να αποδεχθεί να βάλει «πωλητήριο» στη μία εκ των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης και μάλιστα στην πιο σύγχρονη.

Η μονάδα 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 300 MW και διάρκεια ζωής μετά το 2030, σύμφωνα με τη βελτιωμένη πρόταση Σταθάκη, θα διατεθεί προς πώληση μαζί με τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και την εν λειτουργία μονάδα Μελίτη 1, όπως και την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2. Ενα από τα θέματα που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς ακόμη και σε μια κατ’ αρχήν αποδοχή της νέας κυβερνητικής πρότασης είναι τα τεχνικής φύσεως προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης τροφοδοτούνται από το ίδιο ορυχείο.

Δημοπρασία ενέργειας

Από την υποβολή της νέας πρότασης Σταθάκη, ωστόσο, μέχρι και τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς μεσολάβησε η κρίσιμη μεγάλη δημοπρασία των 718 MWh/h, τα αποτελέσματα της οποίας αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, καθώς δεν δημιουργούν συνθήκες ενίσχυσης του ανταγωνισμού και επίτευξης των δεσμευτικών από το μνημόνιο στόχων για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Η μαραθώνια δημοπρασία που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης με τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα και με προσδοκίες για διαμόρφωση τελικής χαμηλής τιμής έκλεισε έπειτα από 13 ώρες στα 45,2 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αγορά προσπαθεί από χθες να αναλύσει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας και να εντοπίσει τους παράγοντες που ανέτρεψαν τις προβλέψεις πάνω στις οποίες οι ιδιώτες πάροχοι είχαν στήσει τα «πλάνα» τους για μια πιο επιθετική πολιτική με εκπτώσεις και χαμηλά τιμολόγια προς τους καταναλωτές και να οδηγήσουν την αγορά πιο κοντά στους δεσμευτικούς στόχους για το τέλος του έτους. Αντιθέτως, μάλιστα, κάποιοι εκ των ιδιωτών παρόχων προετοιμάζονται να περάσουν στα τιμολόγια κόστη που δεν μπορούν να απορροφήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι 19 συνολικά συμμετέχοντες έσπευσαν να αγοράσουν ποσότητες με βάση την πρόβλεψη ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος το επόμενο έτος θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα συνολικά των ΝΟΜΕ ως εργαλείου για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δεσμευτικός στόχος για το τέλος του έτους είναι 75,24%, όταν τον Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔΕΗ βρισκόταν στο 83,5%. Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας δύσκολα θα πείσουν τους θεσμούς ότι μπορούν να καλύψουν την απόκλιση των 8 περίπου μονάδων στο διάστημα που απομένει και η αγωνία της ελληνικής πλευράς είναι η πιθανότητα να επαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Κύκλοι της ΔΕΗ πάντως αμφισβητούσαν χθες το κλίμα που επικράτησε στην αγορά και σημείωναν ότι η μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία αποδεικνύει πόσο συμφέρει τους εναλλακτικούς παρόχους το συγκεκριμένο προϊόν, ακόμη και στην τιμή των 45,2 ευρώ.

Η πρόταση για τη ΔΕΠΑ

Ρόλο παθητικού μετόχου στις ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και μείωση του ποσοστού της στο 49% από 51% σήμερα, είναι η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με την παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση φέρεται να ικανοποιεί τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ, ΕΝΙ και Shell και να βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, οι οποίοι αναμένουν την απάντηση της ελληνικής πλευράς. Το σχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων της σημερινής συνάντησης του κ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με πρόταση για απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη μία ΕΠΑ και περιορισμό του ποσοστού της στην άλλη, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή