«Βιομηχανία» παραγωγής ταλέντων παραμένει ο Αγιαξ

«Βιομηχανία» παραγωγής ταλέντων παραμένει ο Αγιαξ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αγιαξ παραμένει ο σύλλογος με το πιο παραγωγικό φυτώριο στην Ευρώπη, καθώς από το προπονητικό του κέντρο έχουν αναδειχθεί οι περισσότεροι –σε σχέση με άλλους συλλόγους– ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα 31 κυριότερα πρωταθλήματα της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού αλλά και του κυπριακού. Αντιστοίχως, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο σύλλογος προέλευσης των περισσότερων από τους παίκτες που ανήκουν σε συλλόγους των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της ηπείρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο (CIES), που εδρεύει στην Ελβετία, από όλους τους ποδοσφαιριστές στα ρόστερ των συλλόγων των 31 μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης την 1η Οκτωβρίου 2017, οι 71 αναδείχθηκαν από τον Αγιαξ.

Ως προϊόντα του φυτωρίου το παρατηρητήριο χαρακτηρίζει –κατά τον ορισμό που δίνει και η UEFA– τους ποδοσφαιριστές που έμειναν σε έναν σύλλογο επί τουλάχιστον τρία χρόνια κατά την περίοδο από τα 15 έως τα 21 τους χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι παίκτες μπορεί να «ανήκαν» και σε δύο φυτώρια, από τρία έτη στο καθένα.

Ο Αγιαξ, γνωστός για τη συλλογή ταλέντων σε μικρή ηλικία, τα οποία και αναδεικνύει σε σπουδαίους ποδοσφαιριστές εδώ και δεκαετίες, έχει σήμερα στο ρόστερ του επτά από τους 71 αυτούς παίκτες. Οι υπόλοιποι 64 είναι σε άλλους συλλόγους των 31 πρωταθλημάτων, εκ των οποίων οι 15 ανήκουν σε ομάδες στις πέντε μεγάλες λίγκες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και ο Αγιαξ σημειώνει κάμψη, καθώς ο αντίστοιχος αριθμός το 2015 ήταν 78 ποδοσφαιριστές, ενώ το 2016 ήταν 72 παίκτες. Ο Αγιαξ πάντως διατήρησε την πρώτη θέση στον πίνακα αυτόν, την οποία πήρε πέρυσι από την Παρτίζαν Βελιγραδίου, που υποχώρησε το 2016 και φέτος στους 61 από τους 82 το 2015, όταν ήταν στην κορυφή.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Κροατίας που θα αντιμετωπίσει σε λίγες ημέρες η Εθνική Ελλάδος: Η ομάδα της κροατικής πρωτεύουσας είχε 53 παίκτες στην κατηγορία αυτή το 2015, που αυξήθηκαν στους 55 το 2016 και στους 67 φέτος (εκ των οποίων οι 10 ανήκουν ακόμη στον σύλλογο) για να ανέλθει στη δεύτερη θέση του πανευρωπαϊκού πίνακα, πίσω μόνο από τον Αγιαξ.

Μεγάλη πτώση σημειώνει η Μπαρτσελόνα, που έπεσε από τους 62 το 2015 στους 53 το 2016 και στους 50 το 2017, στην 11η θέση του πίνακα. Η Ρεάλ αντιθέτως σκαρφάλωσε από τους 43 πρόπερσι στους 53 πέρυσι και στους 58 φέτος, έχοντας τις δύο τελευταίες χρονιές κατακτήσει και το στέμμα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι η «βασίλισσα» ανήλθε στην τέταρτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, κάτω από την Παρτίζαν και πάνω από την πέμπτη θέση, όπου βρίσκονται από κοινού η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με 55 ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει ελληνικός σύλλογος μεταξύ των 50 κορυφαίων της Ευρώπης στην κατηγορία αυτή.

Η Ρεάλ όμως είναι και ο σύλλογος από όπου προήλθαν οι περισσότεροι παίκτες των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, αριθμώντας τους 41, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Από αυτούς οι οκτώ εξακολουθούν να κοσμούν το ρόστερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Η διάσημη «Μασία» της Μπαρτσελόνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 34 παίκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια, εκ των οποίων μόνο οι επτά παραμένουν στο Καμπ Νου.

Τρίτη είναι η Λυών με 31 παίκτες (αλλά 11 που παραμένουν στο ρόστερ της) και τέταρτη η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Εδώ υπάρχει ο αριθμός των 29 παικτών που έχει αναδείξει, αλλά οι Βάσκοι έχουν το ρεκόρ της ομάδας που έχει κρατήσει τους περισσότερους από τους παίκτες αυτούς, καθώς οι 20 παραμένουν στο Νέο Σαν Μαμές. Αντιθέτως η Ιντερ, που ακολουθεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην έκτη θέση, έχει διατηρήσει στο ρόστερ της μόνο έναν από τους 23 παίκτες που έχει αναδείξει και παίζουν στα μεγάλα πρωταθλήματα.

Μεταξύ των 50 πρώτων ομάδων που παρήγαγαν παίκτες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες βρίσκονται και οι αργεντίνικες Ρίβερ Πλέιτ (με 17 παίκτες) και Μπόκα Τζούνιορς (με 11).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή