ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η E.E. ετοιμάζει Plan B σε περίπτωση σκληρού Brexit

Οι Βρυξέλλες εστιάζουν σε καίρια θέματα, όπως το οικονομικό κόστος του διαζυγίου, τα δικαιώματα των αποδήμων και τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η προοπτική να μη σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά τα ακανθώδη θέματα του διαζυγίου, φαίνεται ότι διαγράφεται πλέον ως ρεαλιστική, καθώς οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. αρχίζουν να ετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες απούσης της Βρετανίας, οι 27 κυβερνήσεις αποφάσισαν να ετοιμάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία στα καίρια ζητήματα, όπως το οικονομικό κόστος του διαζυγίου, τα δικαιώματα των αποδήμων και τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι επόμενες επτά εβδομάδες είναι κρίσιμες για τις σχετικές συνομιλίες, καθώς η Ε.Ε. έχει θέσει την πρόοδο σε αυτά τα θέματα ως όρο για την έναρξη συνομιλιών επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών στη μετά Brexit εποχή.

Η απόφαση ελήφθη στη συνάντηση που είχε αρχικά σχεδιαστεί για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν κατηγορηματικά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι πρέπει πρώτα να διασαφηνίσει σε τι ποσό ορίζει η Βρετανία τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για την Ε.Ε. το ύψος του ποσού φτάνει στα 60 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής η Βρετανία προσφέρει πολύ λιγότερα.

Προκειμένου, πάντως, να δώσουν στο Λονδίνο την ευκαιρία να βελτιώσει την προσφορά του, οι 27 ηγέτες υπόσχονται παράλληλα να αρχίσουν τις εσωτερικές ετοιμασίες για τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις τους με τη Βρετανία. Εν ολίγοις, σκοπεύουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, ώστε να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για τις μελλοντικές διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ο Αϊβαν Ρότζερς, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε., που σημειωτέον έχει αποχωρήσει από τη διαπραγματευτική ομάδα της κ. Μέι, λαμβάνοντας αποστάσεις από τη στρατηγική της, σκιαγραφεί ένα άκρως απαισιόδοξο σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Εν μέσω έντονων διεργασιών στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ρότζερς προέβλεψε κατάρρευση των συνομιλιών στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου, αν η κ. Μέι αρνηθεί να καταβάλει το ποσό που απαιτεί η Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για τη μεταβατική περίοδο.

Πρόκειται για το αίτημα που επίμονα υποβάλλουν στην κυβέρνηση Μέι βρετανικές επιχειρήσεις και οικονομικοί παράγοντες της χώρας για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ. Ο κ. Ρότζερς έφτασε στο σημείο να πιθανολογήσει την περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών σε κλίμα «τόσο αιματηρό, ώστε από εκεί και μετά οι δύο πλευρές να προσπαθούν να πλήξουν η μία την άλλη και να αποδυθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ