Αδιάλλακτος ο Αμπάντι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίπτοντας τη συμβιβαστική πρόταση της κουρδικής ηγεσίας για προσωρινό «πάγωμα» της ανεξαρτησίας, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αξίωσε την άμεση ακύρωση του δημοψηφίσματος.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την ακύρωση και τον σεβασμό του συντάγματος», δήλωσε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Μία ημέρα νωρίτερα, η τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είχε προτείνει να αναστείλει την εφαρμογή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου υπέρ της απόσχισης, με αντάλλαγμα την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Κούρδων, και την εκκίνηση διαπραγματεύσεων.

Ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ ανετράπη θεαματικά την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε σχεδόν το σύνολο των διαφιλονικούμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ, εξανεμίζοντας όλα τα εδαφικά κέρδη που είχαν αποκομίσει οι Κούρδοι το 2014, στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την Τετάρτη, ο Αμπάντι βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου εισέπραξε την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στον αγώνα του εναντίον της κουρδικής ηγεσίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη συμβιβαστική πρόταση της κουρδικής ηγεσίας «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «ανεπαρκή», αξιώνοντας και αυτός την πλήρη ακύρωση του δημοψηφίσματος. Χθες, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι δύο χώρες μεθοριακό σταθμό, ο οποίος θα παρακάμπτει την κουρδική περιοχή.

Εξίσου θερμή ήταν η υποστήριξη που εισέπραξε ο Αμπάντι στην Τεχεράνη. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαιρέτισε τις στρατιωτικές επιτυχίες του ιρακινού στρατού εναντίον των Κούρδων, ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει στον Αμπάντι «να μην εμπιστεύεται τους Αμερικανούς», γιατί «στο μέλλον, θα σας βλάψουν».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπάντι είχε απορρίψει αξίωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να διώξει από το Ιράκ τις φιλοϊρανικές, παραστρατιωτικές δυνάμεις που έπαιξαν καίριο ρόλο στην ανακατάληψη του Κιρκούκ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «Ιρακινούς πατριώτες».

Στο μεταξύ, ο ιρακινός και ο συριακός στρατός διεξάγουν παράλληλες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εκατέρωθεν των συνόρων τους. Στόχος τους είναι να απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από τα τελευταία προπύργια που διατηρούν στο Αμπού Καμάλ της Συρίας και στο Αλ Κάιμ του Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή