Συνεχίζεται η δίκη του Αμερικανού λιποτάκτη

Συνεχίζεται η δίκη του Αμερικανού λιποτάκτη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκληρή ζωή και τα τραύματα που υπέστησαν οι στρατιώτες που έψαχναν για τον δεκανέα Μπόουι Μπέργκνταλ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν αφού εγκατέλειψε τη θέση του στο Αφγανιστάν, περιγράφηκαν με κάθε λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια της δίκης του. Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος παρέμεινε επί μία πενταετία αιχμάλωτος των Ταλιμπάν αφού είχε εγκαταλείψει την απομακρυσμένη σκοπιά του το 2009, δήλωσε ένοχος για λιποταξία και κακή συμπεριφορά μπροστά στον εχθρό την περασμένη εβδομάδα και αντιμετωπίζει πλέον την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Οι εισαγγελείς δεν ήρθαν σε συμφωνία και έτσι ο δικαστής είναι ο μόνος που θα αποφασίσει την τιμωρία του.

Ο στρατιωτικός δικαστής συνταγματάρχης Τζέφρι Νανς δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέπτεται να λάβει υπόψη τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και να αποσύρει την υπόθεση εξαιτίας των σχολίων του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είπε ότι ο Μπέργκνταλ πρέπει να αντιμετωπίσει το εκτελεστικό απόσπασμα ή να πέσει από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο.

Ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Τζέιμς Χατς είπε ότι τα ελικόπτερα της ομάδας του δέχθηκαν επίθεση, καθώς προσγειώθηκαν στα σύνορα του Πακιστάν προκειμένου να αναζητήσουν τα ίχνη του Μπέργκνταλ. Τόνισε, εξάλλου, ότι η αποστολή η οποία οργανώθηκε ήταν πρόχειρα σχεδιασμένη και μοναδικός της στόχος ήταν η εξεύρεση του στρατιωτικού. Ενας στρατιωτικός σκύλος οδήγησε την ομάδα αναζήτησης σε ένα χωράφι όπου Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας τον σκύλο. Τον Χατς οι σφαίρες τον πέτυχαν στο πόδι, με κίνδυνο να πεθάνει από την αιμορραγία. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε δεκαοκτώ χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Μπέργκνταλ διεκτραγώδησε πως βρισκόταν κλεισμένος σε ένα κλουβί από τους δεσμώτες του, δεχόταν διαρκείς ξυλοδαρμούς προτού τελικά τον ανταλλάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με πέντε κρατουμένους Ταλιμπάν στο Γκουαντάναμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή