ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία Αθήνας-θεσμών για δημοσιονομικά και πρωτογενές πλεόνασμα 2,8%

ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία Αθήνας-θεσμών για δημοσιονομικά και πρωτογενές πλεόνασμα 2,8%

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμφωνία στα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, η οποία απομακρύνει προς το παρόν το θέμα νέων μέτρων, ολοκληρώθηκαν στο Χίλτον οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.

Οι αντιπροσωπείες των θεσμών θα επιστρέψουν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, οι θεσμοί δέχθηκαν ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ, αφήνοντας περιθώρια για διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου 800 εκατ. ευρώ συν ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Ωστόσο, το πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες μέρες. Για το 2018, οι θεσμοί δέχθηκαν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Προβλέπω με πολλή μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», σημείωσε ο αξιωματούχος. Γενικά, οι κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις κινήθηκαν σε θετική κατεύθυνση και ότι τα θέματα κλείνουν ένα-ένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα, όπως αυτά που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Στα προαπαιτούμενα, η καθυστέρηση παραμένει, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να υποσχέθηκε επιτάχυνση. Εκτός από τα επιδόματα, τα θέματα της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων είναι μερικά από τα μεγαλύτερα αγκάθια.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των θεσμών ανέφερε ότι «έγιναν εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ» σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διεργασίες για την ολοκλήρωση αυτών.

«Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM έως το τέλος του 2017», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή