Υπολείμματα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πρώτα ήταν ο βουλευτής που είχε δική του πολιτική για την ελληνικότητα της φέτας. Μετά οι βουλευτές που προωθούσαν το Τάμα του Εθνους. Μετά η Κατερίνα Παπακώστα, που δοκίμασε να υπαγορεύσει στον πρόεδρο τι έπρεπε να κάνει με τον αντιπρόεδρό του. Μετά οι Τραγάκης και Υιός και οι απόμαχοι βουλευτές που διεκδικούσαν τα αναδρομικά τους. Και τώρα πάλι η Παπακώστα.

Ολες αυτές τις εσωκομματικές εξάψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του. Οχι τόσο για να τονώσει το ηγετικό προφίλ του. Επρόκειτο για στελέχη με αμελητέα εσωκομματική επιρροή, ώστε να μπορεί η εξουδετέρωσή τους να εξαργυρωθεί με γόητρο. Τις εκμεταλλεύτηκε κυρίως για να συμβολίσει ότι το κόμμα που θέλει δεν είναι το κόμμα που παρέλαβε.

Η συνηθέστερη κριτική που ακούει ο Μητσοτάκης είναι ότι σέρνει βαρίδια από τα οποία δεν βρίσκει την τόλμη να απαλλαγεί. Oτι κουβαλάει και τις επιβιώσεις του «γαλάζιου ΠΑΣΟΚ» –της λαϊκίστικης Δεξιάς που αυτοσυστήνεται ως λαϊκή–, στις οποίες συγκαταλέγεται και η διαγραφείσα βουλευτής. Η απάντηση που ακούγεται από την πλευρά της Πειραιώς είναι ότι το εγχείρημα της ανανέωσης ενός συστημικού κόμματος εξουσίας είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι ακούγεται.

Oλα τα δεδομένα, τόσο από τις πρόσφατες εκλογές στο εξωτερικό όσο και από τις μετρήσεις στο εσωτερικό, δείχνουν ότι τα παραδοσιακά κόμματα όπως η Ν.Δ. δεν συγκινούν τα παλιά τους ακροατήρια – ακόμη κι όταν ενδίδουν, μεταλλασσόμενα τα ίδια σε φορείς λαϊκιστικής επαγγελίας. Πρόκειται για την τάση που εδώ συνοψίζουμε υπεραπλουστευτικά στη φράση ότι «ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους».

Oμως, και μόνη η συζήτηση περί παλαιοκομματικών υπολειμμάτων δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Σπάει το ηθικό των μεσαίων στελεχών της Ν.Δ., που εκλαμβάνουν το αίτημα για ανανέωση ως εντολή για τη δική τους αποστράτευση.

Πώς διαχειρίζεται ο Μητσοτάκης αυτή την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου; Σίγουρα με λιγότερη διακριτικότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Προχθές, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σε μια αποστροφή του που δεν έτυχε της προσοχής που της άξιζε, ο Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους βουλευτές του «να στηρίξουν, όπως εκείνοι ξέρουν, τα νεότερα στελέχη που τώρα μπαίνουν στην πολιτική». Το είπε έτσι, προφανώς με επίγνωση της ειρωνείας· με επίγνωση των δραστικών τρόπων διά των οποίων οι έμπειροι πολιτευτές «ξέρουν» πώς να «στηρίζουν» ασφυκτικά τους νέους. Το είπε γιατί ήθελε να ακουστεί και εντός και εκτός αίθουσας.

Ανανεώνεται η Ν.Δ. επειδή ο πρόεδρος διέγραψε την Παπακώστα; Η απάντηση είναι ότι το πρότζεκτ της ανανέωσης χτίζεται με τον χρόνο – με μικρούς, αλυσιδωτούς συμβολισμούς. Οχι με σφαγές, αλλά με διαδοχικές απολεπίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή