Βέλγιο: «Ρεαλιστική» πιθανότητα η χορήγηση ασύλου στον Πουτζντεμόν

Βέλγιο: «Ρεαλιστική» πιθανότητα η χορήγηση ασύλου στον Πουτζντεμόν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ισπανική κυβέρηση απέπεμψε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού οι βουλευτές κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διερευνά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί εξέγερση.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM.

«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης», είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα ο βέλγος υπουργός.

Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.

Ο Μισέλ, κεντρώος πολιτικός από την Βαλονία, κυβερνά σε συνασπισμό με το N-VA, από το 2014.

Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90' και του 00', όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή