Τι λέει η επιστολή της Κομισιόν για το γαλλικό έλλειμμα

Τι λέει η επιστολή της Κομισιόν για το γαλλικό έλλειμμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας εκφράζει επιστολή, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», που απέστειλε την Παρασκευή στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Γαλλία φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του στόχου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (3% του ΑΕΠ) για πρώτη φορά μετά το 2007.  Ωστόσο στην επιστολή (αντίστοιχες έλαβαν η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, όπως μετέδωσε το Reuters), εκφράζεται προβληματισμός για το ότι το τελικό μέγεθος του ελλείμματος θα είναι 2,9% του ΑΕΠ αντί για τον συμφωνημένο στόχο του 2,8%. Η εγγύτητα στο ανώτατο όριο σημαίνει, σύμφωνα με την «προκαταρκτική ανάλυση» της Κομισιόν, ότι «η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και η διατηρησιμότητά της εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο».

Επιπλέον, οι κ. κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί αναφέρονται σε «σημαντικό κίνδυνο παρέκκλισης» σχετικά με τους στόχους μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος. Όπως σημειώνουν στην επιστολή, το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού του 2018 προβλέπει μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά μόλις 0,1% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με την «απαιτούμενη μείωση κατά τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ». Εξαιτίας των δεδομένων αυτών, ζητούν από τον κ. Λεμέρ περισσότερες πληροφορίες για τη «διαρθρωτική προσπάθεια» που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετές μόνιμες, διαρθρωτικές περικοπές ως αντιστάθμισμα στις σημαντικές μειώσεις στη φορολογία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Το δημοσιονομικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2012 προβλέπει ότι χώρες με χρέος άνω του ορίου του 60% του ΑΕΠ πρέπει να περιορίσουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 0,5% του ΑΕΠ.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της Κομισιόν ζητούν στην επιστολή να υπάρξει απάντηση από τη Γαλλία ως τις 31 Οκτωβρίου. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters, ανέφερε ότι οι διαφορές στις οποίες αναφέρεται η Επιτροπή είναι μικρές και ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στα θέματα που έθεσαν οι Βρυξέλλες. Η έξοδος της Γαλλίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – την οποία το Παρίσι προδικάζει για τους επόμενους μήνες –  είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της Γαλλίας θα του επιτρέψει να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις της συνεργασία της Γερμανίας στα φιλόδοξα σχέδιά του για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης.

Τι λέει η επιστολή της Κομισιόν για το γαλλικό έλλειμμα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή