Ενταση στην Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «53+» κατά Μουζάλα για μεταναστευτικό

Ενταση στην Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «53+» κατά Μουζάλα για μεταναστευτικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της κριτικής από τα μέλη της τάσης των «53+» βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μουζάλας που, ούτως ή άλλως αποτελεί συνήθη στόχο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε πυρά από τα μέλη της τάσης, τόσο για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δημιουργία δομών φιλοξενίας, όσο και για την καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση κλιμακώθηκε με τον Γ. Μουζάλα να απαντά σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Υπουργός έφτασε μέχρι του σημείου να απειλήσει με παραίτηση. Πηγές, πάντως, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αρκέστηκαν στο «ουδέν σχόλιο» εις ότι αφορά τα σενάρια παραίτησης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μουζάλας έχει προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου την προσεχή Τετάρτη (σ.σ. και άρα παραμένει, κανονικά, στα καθήκοντά του). Σε ανάλογο μήκος κύματος, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος παραμένει η βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων καθώς και η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Τέλος, κατεγράφη η ανάγκη του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, καθώς η Ελλάδα σηκώνει στους ώμους της ένα πολύ μεγάλο φορτίο.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι «στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς».

Προσπάθεια ανύψωσης ηθικού από Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επεδίωξε να δημιουργήσει θετικό κλίμα μεταξύ των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και πως τα προαπαιτούμενα τα οποία συζητούνται με τους θεσμούς δεν θα προκαλέσουν εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε αναφορά και στις κατά καιρούς επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νέα μέτρα το 2018 και για εκλογές την άνοιξη, κριτική η οποία διαψεύδεται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. «Το σχέδιο μας αποδίδει η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν οφείλουν να το αναγνωρίσουν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Μάλιστα υπογραμμίστηκε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, η οποία παραμένει η μόνη που δεν μπορεί να κατανοήσει ότι, παρά το αυστηρό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία του 2015, το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης βγαίνει και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται.

Για το κοινωνικό μέρισμα τονίστηκε πως θα διανεμηθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς πάντως για γίνει αναλυτική συζήτηση, καθώς τα τελικά οικονομικά στοιχεία θα είναι γνωστά στο τέλος Νοεμβρίου.

Εντός του μήνα αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή