Τσίπρας: Προτεραιότητα η αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης μέσω ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής

Τσίπρας: Προτεραιότητα η αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης μέσω ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση, για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας – αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας- παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις», παρούσιασε ως προτεραιότητα ττης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία την παρούσα περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φανατισμού στη Μέση Ανατολή, εντείνονται», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε ότι «στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του συνόλου της Διεθνούς κοινότητας. Για αυτό και μέσα από τον ενεργό ρόλο και τη δράση μας σε όλα τα διεθνή φόρα, ενθαρρύνουμε την ανάληψη δραστικών διπλωματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη κατεύθυνση».

«Είμαστε η μόνη χώρα που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήμασταν και είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ζήσαμε και ζούμε τις συνέπειες συγκρούσεων μέσω της προσφυγικής κρίσης. Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα».

Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε μια σειρά από πρωτοβουλίες που κινήθηκε η χώρα μας:

– Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Οι τριμερείς και άλλες πολυμερείς συνεργασίες με σημαντικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

– Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

– Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή